Zanimljivosti
79

Stanovnici španskog sela preko noći postali milioneri

Klix.ba
Cerezales del Condado
Cerezales del Condado
Velika je radost stanovnika malog španskog sela Cerezales del Condado u Španiji nakon vijesti da su postali milioneri. To se desilo preko noći.

Svaki od 80 seljana na svoj račun primio je po više od dva miliona dolara nakon smrti milijardera Antonina Fernandeza, koji je pomogao Grupo Modeli da počne proizvodnju piva Corona. On je preminuo u avgustu u 99. godini, a u oporuci je obradovao mnoge i pokazao da nije zaboravio svoje korijene.

Fernandez je rođen u siromašnoj porodici u selu Cerezales del Condado. Bio je jedno od sedmero djece. Sa 14 godina je morao napustiti školu jer njegovi roditelji nisu imali novca.

Uoči svoje smrti on je odlučio da se zahvali svima koji su bili uz njega i njegovu porodicu. Poklonio im je ukupno 210 miliona dolara.

"Prije nismo imali ni novčića. Ne znam ni šta bismo radili da nije bilo Antonina", kazao je vlasnik lokalnog bara Maximino Sanchez za list Diario de Leon.

Filantrop kojeg je za dobra djela prethodno nagradio i španski kralj ostavio je novac i gradu za novi kulturni centar i neprofitnu organizaciju sa 300 zaposlenika.