Podvig za Ginisa
0

Sedamdesetogodišnjak preplivao La Manche!

SRNA
Roger Allsopp
Roger Allsopp
Roger Alssopp, 70-godišnji Britanac, postao je najstarija osoba koja je preplivala La Manche i bit će upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Allsoppp, hirurg u penziji, preplivao je 39 kilometara za nepunih 18 sati.

"Osjećam veliko olakšanje i ogromna osećaj zadovoljstva što sam uspio. Bio je to nevjerovatan lični izazov za mene, a moj cilj oduvijek je bio da prikupim novac za kupovinu medicinske opreme za istraživanja u borbi protiv raka na Univerzitetu u Sautemptonu na jugu Engleske", izjavio je je Allsopp, koji ima troje unučadi. 

 Ovaj vitalni sedamdesetogodišnjak  kaže da nikada nije imao naviku da se hvali. 

"Divno je biti u penziji, ali važno je ostati aktivan, mentalno i fizički, i postaviti sebi izazove", izjavio je Rodžer. 

 Ana Orford sudija, koji je prati rekorde za upis u Ginisa, saopštila je da će Allsoppov podvig biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda. 

"Preplivati La Manche veliki je podvig, a učiniti to u 70. godini predstavlja nevjerovatan uspjeh. Veoma smo srećni što smo mogli da čestitamo Rodžeru na njegovom podvigu kojim je ujedno oboren rekord", kaže Orfordova. 
Allsopp, koji ima 70 godina i četiri mjeseca, oborio je rekord koji je do sada držao viši pilot George Branstad, koji je preplivao La Manche sa 70 godina i četiri dana. Rekord je postavljen 2004. godine, a vremešnom rekorderu za taj podvig trebalo je 15 sati i 59 minuta. 

On je krenuo sa plaže Šekspir u Doveru jučer u 8 sati, a na francusku obalu, između Visanta i Sangata stigao je nakon 17 sati i 51 minut. 

Allsopp se za ovaj podvig pripremao pune četiri godine tokom kojih je  svakoga dana išao na plivanje bez obzira na vremenske prilike.