{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Bake tinejdžerkama uzimaju posao dadilja

F
13.11.2011. u 12:23
0
6
SAD: Bake tinejdžerkama uzimaju posao dadilja
0
SAD: Bake tinejdžerkama uzimaju posao dadilja
Sjedinjene Američke Države nastavljaju se boriti s visokom stopom nezaposlenosti, a mnogi Amerikanci koji traže posao kažu da im je posebno teško da ga pronađu zbog svojih godina.
Prema izvještaju američkog Biroa za statistiku rada, nezaposleni stariji od 55 godina traže posao duže od mladih. Firma koju je nedavno osnovao bivši nastavnik, posebno se bavi zapošljavanjem starijih žena. Traganje za osobom koja će vam čuvati djecu, vrlo je stresno za mnoge roditelje koji nemaju pouzdane rođake, osobito bake koje su blizu da pomognu. Anna Mary Coldwell je uradila sljedeću najbolju stvar - unajmila je baku.

"Ona je bila dio obitelji. Pomagala je u kuhanju, čišćenju, u domaćim poslovima, igrala se sa djecom ", izjavila je ona za Glas Amerike. Anna Mary je pronašla Jane Mertes putem losanđeleske firme Rent-a-grandma - Iznajmi baku. Mertes kaže da je to za nju bilo više nego samo posao.

"Kada radite sa djecom, imate odgovornost i obavezu da im pomognete u životu i možda ih naučite nešto što njihovi roditelji ne znaju ili im jednostavno otvoriti drugačiju perspektivu", navela je ona. Prema mišljenju Coldwell, iskustvo je upravo ono što odvaja ove iznajmljene bake od tinejdžerki koje čuvaju djecu na sat.

"One za stol donose veliko znanje, veliko iskustvo i veliko pouzdanje u donošenje odluka i obično nisu rastresene, kao što to mogu biti neke tinejdžerice", dodala je ona. Osnivač firme Rent-a-grandma, Tod Plice, kaže da je ideju za firmu dobio dok je predavao djeci u Hollywoodu. "Neprekidno sam slušao te stravične priče kao, na primjer, o djevojci koja je gotovo zapalila kuću jer je zaboravila večeru na šporetu, ili njegovateljice koja je zaključala kuću i zaspala, a ostavila djecu napolju", rekao je on.

Takve priče su navele Plicea da osnuje firmu Rent-a-grandma. Svaka baka se provjerava. Osim za čuvanje djece, firma osigurava i bake koje čuvaju kućne ljubimce ili se brinu o starijima. Cijena se kreće od 14 do 20 dolara na sat. Plice kaže da je zatrpan pozivima žena koje bi htjele raditi. "Ekonomska situacija je loša i ja to vidim. A bake, neke od njih mi se i isplaču preko telefona. Imamo baku koja živi u automobilu. Ekonomija je grozna i mnogo takvih baka ne može pronaći posao."

Iako je stopa nezaposlenosti osoba starijih od 55 godina niža od nacionalne stope, dva miliona starijih Amerikanaca je i dalje nezaposleno. Od nastavnika do odvjetnika, Plice kaže da 90 posto žena koje mu se javljaju, ne mogu da nađu posao. "Bez obzira da li se o tome govori ili ne, dobna diskriminacija definitivno postoji. Firme to ne mogu službeno priznati, ali ja to vidim, jer su te žene, mnogo njih, obrazovane, za njima su desetljeća iskustva, ne samo u čuvanju djece, u dječijem svijetu, nego u stvarnom svijetu ", istakao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: