{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preduzetnik is SAD-a zapošljava isključivo starije osobe

S
6.11.2011. u 17:07
0
3
Preduzetnik is SAD-a zapošljava isključivo starije osobe
0
Preduzetnik is SAD-a zapošljava isključivo starije osobe
U vremenu kada SAD nastavljaju da se bore sa visokom stopom nezaposlenosti, a mnogi Amerikanci stariji od 55 godina imaju problem da pronađu posao, kompanija koju je nedavno osnovao bivši nastavnik bavi se zapošljavanjem pretežno starijih žena.
Tod Plis, osnivač firme "Rent-a-Grandma" (Baka na iznajmljivanje) kaže da je ideju dobio dok je predavao djeci u Hollywoodu.

"Neprekidno sam slušao te stravične priče, kao npr. o djevojci koja je gotovo zapalila kuću, jer je zaboravila večeru na šporetu, ili njegovateljici koja je zaključala kuću i zaspala, a ostavila djecu napolju", rekao je Plis.

On kaže da se svaka baka provjerava i intervjuiše, a osim za čuvanje djece, Plisova firma obezbjeđuje i bake koje čuvaju kućne ljubimce ili se brinu o starijima. Cijena se kreće od 14 do 20 dolara na sat. Plis kaže da je zatrpan pozivima žena koje bi htjele da rade.

"Ekonomska situacija je loša i ja to vidim. A bake - neke od njih mi se i isplaču preko telefona. Imamo baku koja živi u automobilu. Ekonomija je grozna i mnogo takvih baka koji ne mogu da pronađu posao", rekao je Plis.

Dva miliona starijih Amerikanaca i dalje nije zaposleno, a Plis kaće da mu 90 žena koje se javljaju, od nastavnika do advokata, ne mogu da nađu posao. Mnoge od njih otpuštene su poslije djecenija rada u nekoj kompaniji - prenosi "Glas Amerike".

"Bez obzira da li se o tome govori ili ne, starosna diskriminacija definitivno postoji. Kompanije to ne mogu zvanično da priznaju, ali ja to vidim, jer su te žene većinom obrazovane. Za njima su decenije iskustva, ne samo u čuvanju djece, nego i u stvarnom svijetu", kaže Plis.

Plis kaže da svako, iz bilo kog dijela svijeta, može da se registruje na njegovom veb sajtu da bude baka, tako da roditelji širom svijeta mogu da pronađu baku koja će da radi za njih.

Traganje za licem koja će da vam čuva djecu, veoma je stresno za mnoge roditelje koji nemaju pouzdane rođake, naročito bake koje su blizu da pomognu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: