Zanimljivosti
0

VIDEO / Pogledajte preslatke trojke sumatranskih tigrova

Sarajevo-x.com
Danas su posjetioci australijskog zološkog vrta Taronga bili trostruko iznenađeni i nagrađeni. Dva tigrića od preslatkih trojki rijetkih sumatranskih tigrova nisu se stidjeli pokazati se mnogobrojnim posjetiocima. Treći tigrić sakrio se od posmatrača i nije želio izaći i biti u centru pažnje, prenosi Daily Mail.

Majka tigrica Jumilah također je bila u centru pažnje, a njeni dvomjesečni mladunci je jako iscrpljuju pa je u jednom trenutku raširila svoje čeljusti u zijevanju. Posjetioci su se divili njenim šarama i snažnoj vilici, a čuli su se komentari da je majčinstvo zamorno jer se Jumilah umorno protezala.

Ova vrsta tigrova se može naći samo na indonezijskom ostrvu Sumatra, zbog čega se i zovu sumatranski tigrovi. Ovo prirodno stanište je jedino mjesto gdje se ovi tigrovi mogu pronaći, a u diviljini ih ima još oko 400. Zbog toga su ove trojke toliko važne.

Upravnica Taronga zoološkog vrta Louise Ginman kaže da je prezadovoljna činjenicom da su tigrići zdravi i jaki. Mužjak Satu je doveden čak iz njemačkog zoološkog vrta kako bi se pario sa Jumilah. Ovo je ujedno bio početak programa povećanja broja sumatranskih tigrova.

Žensko mladunče je najradoznalije i uvijek prva ide da izvidi nešto novo, dok su dječaci malo više povučeni i oprezniji. Već sada su dostigli kilažu od 6 kilograma što je za tigriće njihove dobi dovoljno.