|

Plavi jastog spašen sigurne smrti na stolu u restoranu

Plavi jastog spašen sigurne smrti na stolu u restoranu
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2011. u 16:32
6
komentara
0

dijeljenja
Plavi jastog spašen sigurne smrti na stolu u restoranu
Jastog nevjerovatne plave boje spašen je od sigurne smrti. Ribari su uhvatili veću količinu jastoga na istočnim obalama Škotske i pokušali je prodati na ribljoj pijaci u Londonu, međutim Rex Goldsmith je smatrao da je jedan jastog previše lijep da bi bio poslužen kao večera u nekom restoranu i ustupio ga je Prirodnjačkom muzeju u Londonu.
Naučnici vjeruju da je ovaj jastog rezultat neke genetske mutacije pa je postao jarko plav. Za sada je njegov novi dom u londonskom Akvarijumu i bit će dostupan publici za nekoliko dana.

Rex (45) je kupovao na Bilingsgate pijaci za potrebe svoje prodavnice kada je ugledao ovog jastoga. Morao je pitati ribara da li je to uopšte pravi jastog.

"Ovo je najnevjerovatniji jastog kojeg sam vidio u 30 godina koliko se bavim jastozima. On je jednostavno prelijep da bi završio u loncu. Malo sam razgovarao sa ribarom i on mi ga je prodao za deset funti što je normalna cijena za jastoga te veličine. Odmah sam nazvao muzej i oni su ga uzeli. Jedva čekam da odvedem djecu da ga vide", rekao je Rex.

Naučnici su potvrdili da se radi o evropskoj vrsti jastoga iz porodice Homarus gammarus, koja se nalazi u vodama oko Velike Britanije. Naučnici iz Muzeja sada rade sve što je u njihovoj moći da održe u životu ovog nevjerovatnog jastoga i da dođu do zaključka otkud mu takva plava boja.

Ova vrsta evropskog jastoga vrlo je bliska američkom Homarus americanusu, ali je mnogo manja i manje agresivna. U divljini mogu da žive i do 15 godina, ali pošto ih najčešće služe u restoranima, rijetko dočekaju tu dob.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...