6.000 kilometara daleko od doma
0

FOTO+VIDEO / Pingvin pogrešno skrenuo i završio na Novom Zelandu

Sarajevo-x.com
Plivajući ledenim vodama Antarktika, pogrešno skretanje je jednog carskog pingvina dovelo do Novog Zelanda, čak 6.000 kilometara dalje od njegovog prirodnog staništa.

Pingvin se pojavio na južnoj obali Sjevernog otoka, a prvi susret sa neobičnom životinjom imala je Christine Wilton dok je šetala psa na plaži Peka Peka.

Pingvin je jednostavno izašao iz vode i stao ispred nje.

"Kad sam ugledala tu svjetlucavu bijelu stvar na pijesku, mislila sam da mi se priviđa. Bilo je nadrealno", izjavila je Wilton.

Na Antarktiku postoji oko 12 kolonija ovih pingvina, a ovo je prvi put nakon 44 godine da se jedan od njih pojavi u Novom Zelandu.

Priča o izgubljenom pingvinu podsjeća na onu iz crtanog filma "Happy Feet", u kojem jedno istraživačko putovanje pingvina odvede daleko od kuće. Zbog toga je zalutali pingvin već dobio nadimak "Happy Feet".

Istraživači procjenjuju da je pingvin star 10 mjeseci te da ga je na Novi Zeland dovela potraga za hranom. Vjeruje se da se u potrazi za lignjama izgubio među ledenim pločama Antarktika.

Prema drugoj teoriji, pingvin je doplovio na ledenoj ploči blizu Novog Zelanda da bi zatim doplivao do obale.

Carski pingvini mogu plivati brzinom i do 24 kilometra na sat, ali zbog činjenice da se morao odmarati, procjenjuje se da je njegovo putovanje trajalo duže od mjesec dana.

Carski pingvin je najveća i najteža od svih živućih vrsta pingvina, a otkrivena je tokom putovanja kapetana Jamesa Cooka u 19. stoljeću.

"Mogu provesti i do nekoliko mjeseci u okeanu i pojaviti se na obali samo kako bi se odmorili", kaže Colin Miskelly kurator Muzeja Novi Zeland

"Vjerovatno mu je vruće i žedan je, a jeo je mokri pijesak jer ne zna da se pijesak neće otopiti u njegovom želucu kao što to biva sa snijegom, koji je jedina tečnost koju u sebe unose", pojasnio je Miskelly.

Stanovnici novozelandskog otoka upozoreni su da pingvina zaobilaze u širokom luku.