Star 117 godina
0

Parni motocikl bi mogao biti prodan za 370.000 eura

Sarajevo-x.com
Parni motocikl star 117 godina, čiji je izumitelj uhapšen kada ga je vozio, te naknadno pušten jer policija nije mogla definisati kakav je zločin počinio, u januaru bi na aukciji u Las Vegasu mogao biti prodan za čak 370.000 eura, piše Daily Mail.

Parni motocikl star 117 godina će uskoro ući u knjigu rekorda kao najskuplji koji je ikada prodan na aukciji. "Roper Steam Powered Motorcycle" je dizajnirao Sylvester Roper. Ova mašina bi mogla na aukciji u januaru u Las Vegasu biti prodana za 370.000 eura.

Entuzijasti širom svijeta će dati svoje ponude za parni motocikl, koji je nekada mogao dostići brzinu od 65 km/h. Sastojao se od bojlera i parnog motora pričvršćenog za ram motocikla.

Motocikl na prvi pogled izgleda opasno za vožnju, a njegov dizajner je umro vozeći ga 1896. godine. Nakon njegove smrti, bicikl je bio u vlasništvu nekoliko ljudi koji su ga izlagali na izložbama. Njegov trenutni vlasnik ga je kupio 1996. godine.

"Roper je napravio dva parna motocikla. Ovaj je napravio davne 1894. godine. Drugi se nalazi u muzeju Smithsonian. U to vrijeme je tek počinjao razvoj motora sa unutrašim sagorijevanjem. Kada je Rupert napravio svoju mašinu, riječ motocikl nije ni postojala. Ne samo da se radi o jednom od prvih motocikala, nego je i prvi koji je dio jedne nesreće. Rupert je pao s motocikla i umro. Ispostavilo se da se radi o inarktu. Nije poznato da li je do infarkta došlo tokom vožnje ili nakon pada. Motocikl još uvijek funkcioniše. Definitivno je jedan od najvažniji motocikala na svijetu", rekao je Glenn Bator, šef aukcijske kuće Auctions America.
Rekordna cijena plaćena za jedan motocikl iznosi 343.000 eura. Godine 2008. je prodan motocikl "Cyclone Board Track Racer", koji je napravljen 1915. godine.