{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nekad su joj aplaudirali a sad živi u zahrđalom autobusu

F
2.8.2011. u 16:00
0
9
Nekad su joj aplaudirali a sad živi u zahrđalom autobusu
0
Nekad su joj aplaudirali a sad živi u zahrđalom autobusu
Već dvije godine 36-godišnja medvjedica koja je nastupala tokom moskovske Olimpijade 1980. godine drži se s ostalim životinjama povučenim iz cirkusa u starom zahrđalom autobusu parkiranom u predgrađima St. Petersburga.
Aktivisti za prava životinja tvrde da životinje dobijaju samo minimalnu pomoć u svom skučenom i zagušljivom kavezu, prenosi AP.

Medvjedica Katja bila je dugodišnja zvijezda državnog cirkusa St. Petersburga Fontanka, gdje su iz noći u noć ona i još jedan medvjed oduševljavali djecu vozeći se na motociklu u krug.

Tokom Ljetne Olimpijade 1980. godine, medvjedima je aplaudiralo na hiljade ljudi na ceremoniji otvaranja nogometnog turnira u St. Petersburgu, tada nazivanom Lenjingrad. Katja je također nastupala u dva filma koja su prikazivana u 1980-im godinama.

Od njenog povlačenja 2009. godine, Katja i ofarbani autobus u kojem je ona nekada putovala s cirkusom nisu napuštali parking u blizini prometnog autoputa. Ostarjela medvjedica provodi duge dane iskačući i uskačući u svoj kavez i pokušavajući da pregrize zahrđale metalne rešetke svojim istrošenim i požutjelim zubima.

Desetine ostalih cirkuskih životinja, koje više ne nastupaju radi starosti, također žive u zagušljivim kavezima smještenim unutar autobusa i u minibusu parkiranom u blizini.

Neke se povremeno izvedu u pratnji fotografa kako bi se slikale s djecom i turistima. Ostale se nikada ne peru niti ih pregledaju veterinari, tvrde aktivisti za prava životinja.

"One se ne mogu kretati normalno i počinju luditi", izjavila je Zoja Afansjeva iz grupe Vita za zaštitu prava životinja dok je stajala pored Katjinog usijanog autobusa na toplom ljetnom danu.

"Očigledno se o njima vodi briga, ali ne češće od jednom dnevno, i ta briga je iz predostrožnosti jer je zadah na ovom parkingu nepodnošljiv", kazala je Afanasjeva.

Medvjedica Klava dijeli tijesni kavez s veprom Pašom. Ptice s atrofiranim mišićima žive u blizini mačaka.

Direktor cirkusa Viktor Savrasov izjavio je da se o životinjama vodi briga i da bi Katjina sudbina bila kudikamo gora da je njena trenerica pristala da se životinja uspava.

"Štagod se desilo, ona je neće napustiti", izjavio je on o penzionisanoj trenerici Nataliji Arhipovoj, koja još obilazi Katju kako bi je nahranila.

Aktivisti za prava životinja dugo urgiraju kod ruske vlade da osnaži zakone za zaštitu životinja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: