VIDEO
/
Japanski izum protiv hrkanja: Medo koji vas dodiruje po glavi

S
Sarajevo-x.com
16.11.2011. u 20:32
0
11
Japanski izum protiv hrkanja: Medo koji vas dodiruje po glavi
0
Japanski izum protiv hrkanja: Medo koji vas dodiruje po glavi
Hrkanje uglavnom izaziva podsmijeh ili šale, ali ono nikako nije nešto čemu se treba smijati. Partnere drži budnima, uzrokuje bračne svađe, nervozu, a može biti štetno i osobi koja hrče.
Do sada su se na tržištu mogla naći različita sredstva protiv hrkanja, od inhalatora, nazalnih traka, pa čak i pidžama protiv hrkanja. No, Japanci nisu bili zadovoljni takvim neefikasnim rješenjima pa su ponudili jedno puno domišljatije.

Naime, grupa istraživača sa Univerziteta Waseda izumila je jastuk u obliku medvjeda koji zaustavlja hrkanje. Robot-medvjed funkcionira tako da osobu koja leži na njemu dodiruje po glavi.

Kada jastuk nazvan Jukusui-kun detektuje glasno hrkanje, njegova šapa se podigne i nježno odguruje glavu osobe koja na njemu spava, navodeći je da umjesto na leđima nastavi spavati na boku, što je pozicija koja je mnogo povoljnija za odmor bez hrkanja.

Oni koji žele isprobati ovaj izum, ne samo da moraju spavati na jastuku u obliku medvjeda, već moraju ruku staviti u nastavak, također u obliku medvjeda, koji prati kisik u krvi.

Kada nivo kisika u krvi opadne i osoba počne hrkati, šapa se aktivira. Izum je predstavljen na 19. Međunarodnoj izložbi robota u Japanu, a još uvijek se ne može naći u slobodnoj prodaji.Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: