Život iza rešetaka
0

FOTO / Izložba slika zatvorenika iz Guantanamo Baya

Sarajevo-x.com
Umjetnički radovi koje su nacrtali zatvorenici zloglasnog zatvora Guantanamo Bay rijetka su prilika za uvid u život iza zatvorskih rešetaka ovog zatvora na Kubi.

Sa uobičajenim slikama panorama i mrtve prirode, ova izložba je kao i svaka druga, ali ove slike nacrtali su zatvorenici Guantanamo Baya, čiji su zatvorenici neki od najpoznatijih terorista na svijetu.

Nakon što je Barack Obama preuzeo vlast, u Guantanamo Bayu organizovani su časovi slikanja kao nagrada zatvorenicima za dobro ponašanje. Trenutno ovaj kurs pohađa 40 od ukupno 171 zatvorenika.

Prema riječima zatvorskog koordinatora za kulturu, poznatog samo kao Zak, ovaj kurs pomaže zatvorenicima u opuštanju.

Nijedna od ovih slika nije potpisana, pa nije moguće znati ko su autori.

Sve slike prolaze cenzuru zatvorskih službenika i izložene su u zatvorskoj biblioteci.

Iako zatvorenici ne mogu vidjeti kubansku obalu, koja je udaljena samo nekoliko metara od zatvora, mnoge njihove slike upravo prikazuju plaže i palme. Dok su na drugim prikazani svakodnevni predmeti iz njihovih života prije zatočeništva kao što su lampe i čajnici, ili ulice malih sela.

Kroz nekoliko slika može se uvidjeti psihičko stanje zatvorenika i njihova želja za slobodom, jer su česta tema slike brodova u oluji i zaključanih vrata.

Zatvorenici Guantanama za crtanje mogu koristiti samo obične materijale kao što su pastele i bojice kako ne bi povrijedili sebe ili čuvare.

Zvanično pravilo zatvora Guantanama je da ne dozvoljava reporterima da razgovaraju ili da fotografišu zatvorenike, tako da je ova mala izložba rijetka prilika u uvid zatvoreničkog života.

Ipak, ova izložba manje je mračna od knjige poezije nazvane "Poezija iz Guantanama: zatvorenici govore" koja je objavljena 2007. godine. Iako je ova knjiga cenzurisana, u mnogim stihovima očite su kritike prema onima koji su ih zarobili, što se naročito očituje u stihu 'moja duša pati od ruku "zaštitnika mira"'.

Zatvorenici nemaju mogućnost pristupa biblioteci, koja posjeduje oko 16.000 knjiga na 18 različitih jezika, nego knjige moraju zahtijevati od čuvara.

Prema navodima zatvorskih zvaničnika, najpopularnije knjige među zatvorenicima su serijal o Harryju Potteru i krimići Agathe Christie.

Zatvorenicima je također omogućeno pohađenje kursa engleskog jezika i geologije.