{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Ig Nobelova nagrada za mir gradonačelniku Vilniusa

S
30.9.2011. u 15:03
0
2
Ig Nobelova nagrada za mir gradonačelniku Vilniusa
0
Ig Nobelova nagrada za mir gradonačelniku Vilniusa
Zuokas prima nagradu (Foto: AP)
Parodija na Nobelovu nagradu za mir "Ig Nobelova nagrada za mir" dodijeljena je gradonačelniku litvanske prijestolnice Vilnius, Arturu Zuokasu, koji je iznerviran jednim nepropisno parkiranim automobilom sjeo u blindirano vozilo i pregazio luksuzni automobil marke "Mercedes".
Zabavno-naučni časopis "Anali nevjerovatnih istraživanja" dodjeljuje od 1991. godine "Ig Nobelove nagrade", svojevrsnu parodiju na prave Nobelove nagrade, a laureatima ih često uručuju pravi Nobelovci na svečanosti na američkom Univerzitetu Harvard.

Prema pravilima Ig Nobela, da bi neko bio nagrađen, treba prije svega "da nasmije ljude, ali i da ih podstakne na razmišljanje".

Ime nagrade predstavlja igru slova "ignoble" (gnusan).

Ovogodišnjim "Ig Nobelovim nagradama" krunisana su istraživanja o seksualnim nastranostima buba, zijevanju kornjača, o uticaju uriniranja na donošenje odluka kod ljudi, i druge "uvrnute" studije, prenose agencije.

Nagrada za biologiju otišla je u ruke dvojici naučnika koji su otkrili da mužjaci jedne vrste buba pokušavaju da se pare sa bocama piva posebnog oblika koje se prodaju u Australiji.

Tim holandskih, belgijskih i australijskih istraživača osvojio je nagradu za medicinu za studiju o uticaju potrebe za hitnim uriniranjem pri donošenju odluke, dok je nagrada za psihologiju pripala profesoru sa Univerziteta u Oslu koji je istraživao "zašto ljudi uzdišu u svakodnevnom životu".

Nagrada za fiziologiju dodijeljena je međunarodnom timu koji se pozabavio zijevanjem jedne vrste kornjača i zaključio da one "nisu sklone zaraznom zijevanju".

Dobitnik nagrade za fiziku je francusko-holandski tim koji se bavio pitanjem "zašto bacači diska osjećaju vrtoglavicu, ali ne i bacači kugle".Nagrada za hemiju pripala je japanskom timu za "vasabi alarm", odnosno za utvrđivanje "idealne gustine vasabija (ljuti japanski korijen sličan renu) za buđenje osoba koje spavaju u slučaju požara".

Šest akademika koji su tokom godina u više navrata predvidjeli smak svijeta, a ipak živi i zdravi dočekali da prime priznanje za svoj trud, nagrađeni su za matematiku, uz obrazloženje da svijet od njih može da nauči da se matematičke formule moraju pažljivije izvoditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: