Put dug 8.800 km
0

Francuz planira preplivati Tihi okean

Sarajevo-x.com
Benoit Ben Lecomte (44) pokušat će biti prvi čovjek koji je preplivao Tihi okean, a to će uraditi iduće godine polaskom iz Japana. Lecomte će pokušati preplivati put dug oko 8.800 kilometara.

Lecomte je 1998. godine preplivao Atlantski okean bez ikakvog pomagala na putu koji je trajao 73 dana i tako postao prvi čovjek koji je to uradio. Trinaest godina nakon te avanture, on želi preplivati i Tihi okean.

Lecomte, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, je isplanirao put tako da dnevno pliva osam sati. Planira ponijeti i masku koja će mu pomoći da prima pozive ili da pozove u pomoć. Imat će ugrađen mikročip koji će odašiljati podatke o njegovom zdravlju. Ova njegova avantura bit će snimana i postavljena na Facebook.

Za odbranu od ajkula imat će posebnu ogrlicu koja ima zadatak da plaši ove opasne nemani. U svakom trenutku njegove avanture na raspolaganju će mu biti tim spasilaca u slučaju da mu bude loše ili da se ajkule ipak pojave. Najveći problem su ogromni talasi visine i do 20 metara koji ga mogu iscrpiti, ali je Lecomte odlučan u svojoj namjeri.

Motiviran je nakon smrti njegovog oca davne 1991. godine od karcinoma, a ove avanture iskoristio je da sakupi dovoljno novca za centre za istraživanje ove bolesti.