Bio pripadnik mornarice
31

Dževad Hamzić je putovao svijetom s Titom: Na Galeb ne ide svako

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Dževad Hamzić je ispričao detalje svog putovanja svijetom s Josipom Brozom Titom. Naime, on je radio na Galebu, brodu Jugoslavenske ratne mornarice.

Galeb je poznat kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita. Od marta 1953. godine, kada je krenuo u prvu posjetu Velikoj Britaniji, Tito je Galebom putovao 14 puta posjetivši 18 zemalja u Evropi, Aziji i Africi, pristavši u 29 luka.

Na ovim putovanjima Galeb je prešao 85.000 nautičkih milja (157.420 kilometara) u trajanju od 478 dana. Dževadove godine služenja na brodu Galeb donijele su mu priliku da iskusi čuda svijeta koja su malo koji ljudi mogli doživjeti.

"Na Galeb ne ide svako. Mog su oca i familiju ispitali kao da su tamo nekad nekoga ubijali i klali dok su dokazali ko sam ja da bi mene mogli prebaciti u Galeb. Tako je bilo vrijeme", prisjeća se Dževad za ITV Zemlja i ljudi.

Putujući s Titom, Dževad je bio svjedok diplomatskih susreta i prijateljstava širom planete. Sretao je kraljeve, predsjednike i druge visoke zvaničnike, ali nikada nije zaboravio svoje korijene i ponosno je predstavljao svoju zemlju.

"Naseru smo išli 1966. godine. U Aleksandriji u luci kad sam vidio čitav grad na balkone stavljaju zastave 'Tito prijatelj'. To se sve diglo, samo ljube te putem i pozdravljaju, toliko su poštovali predsjednika u to vrijeme", ispričao je.

Vraćajući se kući nakon dugogodišnjeg putovanja, Dževad nije bio ista osoba. Bio je obogaćen iskustvima, s dubokim poštovanjem prema svojoj zemlji.

Dok je svojoj porodici donosio darove iz svakog kutka svijeta, donosio je i priče koje će prenositi generacijama o čudesima koje je vidio na svom putovanju s Titom, vođom koji je uživao poštovanje cijelog svijeta.