Fotografija za vozačku dozvolu
0

Cjediljka za tjesteninu kao vjersko pokrivalo za glavu

Sarajevo-x.com
Vozačka dozvola Nike Alma
Vozačka dozvola Nike Alma
Austrijanac Niko Alm dobio je pravo da na fotografiji na vozačkoj dozvoli nosi cjediljku za tjesteninu na glavi, za koju tvrdi da je to vjersko pokrivalo za glavu, prenosi BBC News.

Zahtjev za vozačku dozvolu Alm je podnio prije tri godine nakon što je saznao da je nošenje pokrivala za glavu dozvoljeno samo iz vjerskih razloga. On je kazao da se na ovaj čin odlučio da bi dokazao ironiju ovog pravila.

Samoproglašeni ateist, Alm, izjavio je da je pripadnik Crkve Letećeg Špageti Čudovišta, čiji pripadnici se nazivaju pastafarijanci i da mu je cjediljka potrebna zbog religijskih ubjeđenja.

"Jedino vjersko načelo Crkve Letećeg Špageti Čudovišta je odbacivanje vjerskih načela", navodi se na web-stranici ove grupe.

U odgovoru na pritisak na američke škole da uče kršćansku teoriju poznatu kao Inteligentni dizajn, kao alternativu prirodnoj selekciji i evoluciji, Crkva Letećeg Špageti Čudovišta zahtijeva da se i pastafarijanska verzija Inteligentnog dizajna predaje djeci u školi, kao alternativu kršćanskoj teoriji.

U istom duhu, Alm tvrdi da je njegov zahtjev za vozačku dozvolu odgovor na austrijsko priznanje vjerskih pokrivala glave na zvaničnim fotografijama.

Prema njegovim riječima, od njega je zahtijevano da prisustvuje medicinskom intervjuu kojim se provjeravalo njegovo mentalno stanje i da li je sposoban da vozi, ali je on kazao da su se na kraju svi njegovi napori isplatili.

Nakon tri godine austrijska policija izdala je Almu njegovu vozačku dozvolu, na kojoj je on prikazan sa u najmanju ruku neuobičajenim predmetom na glavi.

Alm je kazao austrijskoj novinskoj agenciji APA da će zahtijevati od austrijskih vlasti da pastafarijanizam postane priznata religija.