Zanimljivosti
0

Bečke kafane na UNESCO-voj listi kulturne baštine

FENA
Kafana Weimar u Beču
Kafana Weimar u Beču
Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) dodijelila je jučer u bečkoj kafani "Weimar" potvrdu o uvrštavanju „bečkih kafana“ na Listu nematerijalne kulturne baštine, saopćeno je iz Compress Sarajevo.

Iz bečke Turističke zajednice „WienTourismus“ naglašavaju da su posjete tradicionalnim kafanama omiljene među turistima, a najpoznatiji su kafane "Hawelka", "Landtmann", "Tirolerhof", "Central", "Hummel", "Schwarzenberg", "Mozart" ili "Sacher".

Prema podacima Bečke privredne komore, u Beču su registrovane 1.083 kafane, 900 cafe-restorana i 181 cafe-slastičarnice, pa je bojazan o prekidu duge tradicije u ovom gradu nepostojana.

Bečke kafane su naročito proslavili brojni umjetnici koji su se krajem 19. i početkom 20. vijeka sastajali i radili u kafanama i nerijetko adresirali svoju poštu u oaze dobrog druženja i uživanja u aromama toplih napitaka.

Poznati gosti su bili književnici: Arthur Schnitzler, Hugo von Hofmannsthal, Karl Kraus, Hermann Broch, Robert Musil, Franz Werfel Peter Altenberg, slikari Egon Schiele i Oskar Kokoschka, ali i revolucionar Lav Trocki.

Vlasnici bečkih kafana okupljeni su u udruženje „Wiener Kaffeehausbesitzer“ čiji je najvažniji zadatak da promoviše kulturne projekte u kafanama.