Snivaj Goražde
297

Preminuo Samir Obarčanin Tifa, autor muzike najljepše pjesme o Goraždu

E. A.
U Goraždu je danas u 57. godini života iznenada preminuo Samir Obarčanin Tifa, muzičar i autor brojnih kompozicija koje su izvođene na festivalima u gradu na Drini, ali i drugim bh. gradovima.

Obarčanin je svoju muzičku karijeru počeo mnogo prije agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bio je jedan od članova i osnivača goraždanske rock grupe "Iskra 8", a komponovao je i muziku za najljepšu pjesmu kojom je Goražde opisano u stihovima Slavka Klisure "Snivaj Goražde", himna grada koja traje više od četiri decenije.

U Osnovnoj muzičkoj školi "Avdo Smailović" radio je od 1987. godine, a u novembru je 1994. godine zajedno s kolegicom Belkisom Vehabović obnovio rad OMŠ "Avdo Smailović", te bio njen rukovodilac tokom najtežih dana agresije na našu zemlju.

Tih godina su, u nevjerovatnim uslovima, mladi i talentovani učenici nastavili započeto muzičko obrazovanje. On je i prvi direktor muzičke škole nakon rata i osnivač prvog ženskog hora koji je zabilježio nastupe u cijeloj Evropi, te osvajao nagrade u prijestonicama kulture poput Graza.

Samir Obarčanin i Belkisa Vehabović komponovali su muziku tokom rata u ratnoj muzičkoj produkciji odakle su potekle i realizovane ideje o dječijem festivalu "Šta se pjesmom sanja", te poznatom festivalu "Tamo gdje ljubav počinje".

Obarčanin je bio i jedan od pokretača festivala prijateljstva i ideje o osnivanju prve ženske pop grupe u Goraždu "Nocturno" koja je učestvovala na prestižnim festivalima širom BiH.

Vijest o smrti duboko je potresla građane Goražda, njegove bivše učenike, prijatelje, muzičare. Od njega će se oprostiti na komemoraciji koja je zakazana za sutra u 14.30 sati u velikoj sali Centra za kulturu, dok će pokop biti obavljen u 15.30 sati na gradskom mezarju Kolijevke.