Potpisnik brojnih hitova
27

Utjecajni američki soul pjevač Bill Withers preminuo u 81. godini

Dž. L.
Bill Withers (Foto: Shutterstock)
Bill Withers (Foto: Shutterstock)
Utjecajni američki soul pjevač Bill Withers, iza kojeg ostaju neprolazni hitovi poput "Lean on me" te "Ain't no Suneshine", preminuo je u 81. godini uslijed zdravstvenih komplikacija.

Kako je potvrdila Withersova porodica za brojne strane medije, muzičar je preminuo nakon teške borbe sa srčanim oboljenjem.

"Pogođeni smo gubitkom našeg dragog, požrtvovanog muža i oca. Usamljeni čovjek sa srcem koje ga je tjeralo da se svojom poezijom i muzikom poveže sa svijetom, govorio je iskreno ljudima i povezivao ih jedne s drugima. Njegova muzika zauvijek pripada svijetu. U ovo teško vrijeme, molimo se da njegova muzika pruži udobnost i zabavu dok se njegovi fanovi čvrsto drže svojih voljenih", navodi se u saopćenju Withersove porodice.

Withers će ostati upamćen kao potpisnik brojnih svjetskih hitova. On je osvojio tri Grammy nagrade i nagrađen je počasnim doktoratima dva fakulteta. U Rock and Roll kuću slavnih ušao je 2015. godine.

Američki pjevač i tekstopisac bio je aktivan na muzičkoj sceni od 1970. do 1985. godine. U svojoj relativno kratkoj karijeri snimio je ukupno osam studijskih albuma od kojih su dva, Still Bill i Menagerie, ostvarila zlatnu medalju.

Kompilacijski album, Greatest Hits, ostvario je također veliki uspjeh.