Legenda o legendi
245

Šerbedžija kroz suze o Balaševiću: U ratu je stavio sve na bubanj da bi osudio političare

L. K.
Region se već dva dana oprašta od legendarnog Đorđa Balaševića koji je preminuo 19. februara. Javnosti se obratio i Rade Šerbedžija, podijelivši nekoliko riječi o svom dugogodišnjem prijatelju i kolegi.
Balaševićevu smrt treba slaviti, rekao je Šerbedžija.

"On je to zaslužio. Taj jedinstveni, božanstveni čovjek koji je napisao najljepše ljubavne pjesme o našim ljubavima. Najnježnije stihove o našim djetinjstvima. Najtužnije rime o našim tugama i nevoljama. Najsmješnije bećarske stihove o našim mentalitetima. Bio je apsolutno veliki pjesnik, a onda dolazi jedna stvar važnija od svega - Đorđe Balašević je bio jedan neviđeno hrabar čovjek koji je u vrijeme rata i užasa stavio sebe i svoju porodicu na bubanj da bi rekao istinu, da bi prozvao one užasne političke lidere sa svih strana koji su krivi za sve što se njegovom, Đoletovom narodu dogodilo", kroz suze je ispričao Šerbedžija.

Dodao je kako su Balaševiću nerijetko zamjerali tu hrabrost, ali je ipak više onih koji su mu se divili i bili zahvalni na njoj.

"Bio sam u Zagrebu i vidio sam tu djecu, njegovu publiku u Zagrebu. Oko Hrvatskog narodnog kazališta i u Ilici ih je bilo hiljade. Pjevali su njegove pjesme u sred Zagreba, stavili su jedan veliki plakat u Ilici i napisali 'Bećarac' na čirilici. Onako kako je on to napisao", rekao je Šerbedžija prije nego je briznuo u plač.

Podsjetimo, Balašević je preminuo 19. februara u Novom Sadu. Sahranjen je danas u užem krugu porodice, a u Novom Sadu 21. februar proglašen je Danom žalosti.