Ususret koncertu
26

Sejo Sexon: Da sam pošten, svakom bih Sarajliji platio autorska prava za učešće u našim pjesmama

L. R.
Konferencija za medije povodom koncerta Zabranjenog pušenja (Foto: T. S./Klix.ba)
Konferencija za medije u Domu mladih (Foto: T. S./Klix.ba)
Bend Zabranjeno pušenje danas je u Domu mladih u Sarajevu održao konferenciju za medije povodom koncerta, koji će se održati 24. maja u Skenderiji, a čime će bend proslaviti 40 godina profesionalne karijere.
Kako je navedeno na početku konferencije, ulaz na koncert će biti slobodan, a sam koncert je poklon benda Zabranjeno pušenje Sarajlijama i svim gostima Sarajeva.

Ne samo da Zabranjeno pušenje slavi 40 godina od objave prvog albuma "Das ist Walter", ove godine obilježava se i 80 godina o prvog printanog izdanja Oslobođenja, a Centar Skenderija će obilježiti 55 godina od otvaranja dvorane.

Stoga, na konferenciji za medije bili su Emir Fočo, jedan od organizatora koncerta iz Centra Skenderija, Adis Kadrić direktor medijske grupacije Oslobođenja te Sejo Sexon, frontmen benda Zabranjeno pušenje.

Fočo se ovom prilikom zahvalio na podršci svim prisutnim te naveo kako će se potruditi će iz Centra Skenderija dati sve od sebe da organizacija koncerta bude na vrhunskom nivou.

"Pozvao bih sve istinske fanove Zabranjenog pušenja da dođu na koncert i da se dobro zabave, jer obećavamo dobar dernek", poručio je Emir Fočo.

Nakon toga oglasio se i Sejo Sexon, koji je otkrio šta za njega predstavlja Centar Skenderija.

"Kad kažu ljudi: 'Nadamo se da će biti dobra svirka', ja im samo kažem da smo se imali kad i naučit. 40 godina karijere, ali najbitnije su one prve kada smo ovdje u Centru Skenderija imali svoju prostoriju za vježbanje te imali podršku i razumijevanje tadašnje uprave za naše 'harlaukanje' i kakofoniju koju smo u to doba proizvodili. To su nekako najbitniji koraci kada treba najveća podrška da bi bend doživio neke kasnije godine i profesionalnu karijeru", prisjetio se Sexon.

"Nisam jedini koji je počeo u ovom Centru i nisam jedini kome je ovo bilo gnijezdo i utočište. Na neki način ovo je bio hram rock 'n' rolla dugo godina. Skenderija je mjesto gdje smo učili muziku, to je bila jedna škola, jedan simpozijum, to je bila jedna akademija, gdje smo učili od velikana i od najboljih. Tako da stvarno puno dugujemo Skenderiji", poručio je Sejo Sexon.

On je još jednom napomenuo da će ulaz na koncert biti besplatan, ali su organizatori koncerta naveli da bi svi zainteresirani trebali doći ranije kako bi zauzeli željeno mjesto.

"Rad Zabranjenog pušenja doživljavam kao jedno koautorstvo, puno priča, puno sudbina i puno događaja koji se nalaze u našim pjesmama su zapravo životne priče Sarajeva, njegovih ulica i mahala. Mi smo samo bili dobri hroničari svih tih događanja. Većinu stvari koje se događaju u našim pjesmama su ustvari doživjele naše komšije, sugrađani i naše Sarajevo. Da sam pošten, svakom bih Sarajliji platio autorska prava za učešće u našim pjesmama, ali pošto već to nismo napravili, onda smo barem napravili besplatan koncert", istaknuo je on.

No, iako se navodi obilježavanje 40. godina od objavljivanja prvog albuma "Das ist Walter", Sejo je najavio da će svirati i pjesme s drugih albuma te da to obuhvata pjesme nastale i prije, ali i poslije devedesetih.

"Bit će to jedan dugi koncert, mada sam ja uzeo stvari koje imaju najveću simboliku za to vrijeme i prema kojem je neka faza našeg rada prepoznata", poručio je Sejo.

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje je još osamdesetih godina donijelo novu energiju i jedan novi pravac u muzici i društvu. Bend je sve ove godine nastavio s radom i do sada objavio 12 studijskih i šest live kompilacijskih albuma.