Muzika
2

Saradnja Jazz Festa i univerziteta u Bernu

Klix.ba
Dvadeseti Jazz Fest Sarajevo publici će predstaviti brojne premijerne koncerte, uključujući i premijeru projekta britanskog kompozitora i pijaniste Djanga Batesa osmišljenu specijalno povodom godišnjice festivala.

Batesov desetočlani ansambl će predstaviti projekat rađen u saradnji sa odsjekom za jazz bernske Hochschule der Kunste, jedne od vodećih švicarskih umjetničkih akademija koja je u svoj kurikulum uvrstila program i pripreme sarajevskog koncerta, želeći dati svoj doprinos važnom projektu u kojem sudjeluju bivši i sadašnji studenti ove akademije.

"Naš jazz odsjek međunarodno je priznat po svom modernom pristupu jazzu i improviziranoj muzici, a Django Bates je već godinama važan član našeg kolektiva", kaže Valerie Portmann, voditeljica jazz odsjeka ističući kako saradnja studenata i Batesa, koji je jedan od najznačajnijih kompozitora i pijanista svoje generacije, govori o kvaliteti muzičara koji završavaju bernsku akademiju ali i o standardima ove visokoškolske ustanove.

Osim što je kompozitor i pijanista, Django Bates je bio profesor na Rhythmic Music Conservatory (RMC) u Copenhagenu, gostujući profesor na Royal Academy of Music u Londonu, a već pet godina je profesor na Univerzitetu HKB u Bernu. U okviru 20. Jazz Festa, održat će i jednosatno predavanje pod nazivom “Kako se usuđujete svirati u učionici?”, predavanje namijenjeno učiteljima, nastavnicima, profesorima, ali i ostalim profesionalcima iz oblasti muzičkog obrazovanja.

Koncert sa ansamblom humanCHain, Django Bates će održati 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru a ansambl će činiti: Claire Huguenin (vokal), Django Bates (klavijature, vocal), Dimitri Howald (el. gitara), Jeremias Keller (el. bas), Nicolas Wolf (bubnjevi), Nicola Habegger (truba), Josephine Nagorsnik (trombon), Gabriel Wenger (saksofoni), Michael Gilsenan (tenor saksofon) i Loris Knüsel (baritone saksofon).

Ulaznica za ovaj koncert može se kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba, a osim za koncert Djanga Batesa, ova ulaznica važi i za još tri programa koji će istu večer biti održani u BKC-u: nastupe Bojan Z & Nils Wogram, Julien Lourau & Bojan Z i Terje Rypdal Group sa specijalnim gostom Palleom Mikkelborgom.