|

Prvi gitarista Elvisa Presleyja Scotty Moore preminuo u 84. godini

Prvi gitarista Elvisa Presleyja Scotty Moore preminuo u 84. godini
5
Klix.ba
29.6.2016. u 10:20
4
komentara
5

dijeljenja
Prvi gitarista Elvisa Presleyja Scotty Moore preminuo u 84. godini Scotty Moore i Elvis Presley
Prvi gitarista Elvisa Presleyja Scotty Moore, koji je bio član originalnog benda, preminuo je u 84. godini u Nashvilleu nakon nekoliko mjeseci lošeg zdravstvenog stanja.
Moore je zaslužan za Elvisovo oblikovanje rock 'n' rolla i bio je inspiracija generacijama gitarista. Moore je bio član originalnog benda Elvisa Presleyja zajedno s basistom Billom Blackom i producentom Samom Phillipsom.

Podržao je Presleyja u izvođenju mnogih legendarnih pjesama, uključujući "Heartbreak Hotel“, "Blue Suede Shoes" i "Jailhouse Rock".

Keith Richards iz grupe The Rolling Stones bio je jedan od onih koji su bili inspirirani Mooreom.

"Kada sam čuo 'Heartbreak Hotel', znao sam što želim raditi u životu“, rekao je svojevremeno Richards.


Moore je počeo svirati gitaru s osam godina. Nakon vremena provedenog u američkoj mornarici posvetio se muzici i 1954. godine formirao je bend "Starlite Wranglers". Iste godine Sun Records ga je spojio s mladim pjevačem koji je prošao na audiciji - Elvisom Presleyjem. Radili su zajedno 14 godina i Moore je Presleyjev prvi menadžer.

Sarađivao je s umjetnicima kao što su Ringo Starr, Keith Richards, Jeff Beck i Ronnie Wood. Moore je s Presleyjem snimio prvi hit “That's All Right Mama”, kao i singlove "Heartbreak Hotel" i "Hound Dog".
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...