Muzika
37

Objavljen album "U čast Zehri Deović", sevdalinke koje je voljela

Klix.ba
Muzička produkcija BHRT-a povodom godišnjice smrti Zehre Deović je danas izdala kompilaciju pjesama koje pjevaju mladi pjevači uz pratnju orkestara Muzičke produkcije BHRT-a.

Album je slobodan za preuzimenje na ovom linku.

Sevdalinka (ljubavna gradska pjesma) je bol – koja pjeva. To je posebna vrsta boli, ljubavne boli, dakle, boli koja raduje i radosti koja boli. Ona je pjesma srca, pjesma gradova i kasaba sa mnoštvom orijentalnih osobina, naročito u jeziku i melodiji. Sevdalinka je pjesma duše i zato ju je upravo teško definisati kao i sam pojam duše. Sve ovo i više od toga se može osjetiti u interpretaciji sevdalinke Zehre Deović. Za 38 godina rada kao vokalni solista RTVSA ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta, te mnogi na njenoj interpretaciji mogu dosta toga na nauče.

Ovo izdanje je posvećeno u čast Zehri Deović. Sevdalinke koje je Zehra voljela, a izvode ih mlada generacija pjevača vokalnih solista Muzičke produkcije uz pratnju kombinovanog Narodnog i Tamburaškog orkestra Muzičke produkcije.

Muzički producent izdanja je Ashar Kurtović, a na izdanju će se naći numere: "Da sam ptica", "Vihor ružu niz polje tjeraše", "Okreni se niz đul baštu", "Razbolje se Zarka", "Sini sini sjaj mjeseče", "Snijeg pade na behar na voće", "Djevojka sokolu zulum učinila" i "Rasla je ruža".