Muzika
3

Mostar Sevdah Reunion nakon osam godina ponovo u Sarajevu

Klix.ba
Mostar Sevdah Reunion nastupit će u petak, 14. oktobra u Pivnici HS.

Mostar Sevdah Reunion, pioniri sevdaha 21. stoljeća, sastav su koji spada među najpoznatije bh. kulturne ambasadore.

U Sarajevu su posljednji put nastupili 2008. godine, u sklopu Sarajevo Film Festivala, pa će ovaj koncert biti jedinstvena prilika za sve ljubitelje ovog benda.

Njihov jedinstveni stil u cjelini se sastoji uglavnom od sevdalinki koje u modernim aranžmanima kombinuju s jazz, blues, soul i etno muzičkim elementima. Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda.

Prvi album su snimili 1999. u Centru Pavarotti u Mostaru, a od tada ovaj mostarski bend svojim nastupima oduševljava publiku širom svijeta. Redovni su gosti najvećih World Music i jazz festivala, te koncertnih dvorana širom planete kao što su: Queen Elizabeth Hall i Barbican Center u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthauz u Beču, Kremaljskog drzavnog teatra u Moskvi, Palate umjetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festivala, WOMAD festivala i drugih.

Sredinom septembra ove godine su, na zahtjev obožavatelja, izdali i prvi „live“ album koji su snimili na raznim lokacijama širom Evrope.

Sastav Mostar Sevdah Reunion čine: Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Nermin Alukić (vokal i gitara ), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Cijena ulaznice na koncert u Pivnici HS iznosi 25 KM, a Mostar Sevdah Reunion s nastupom počinje u 21:00 sat. Informacije i rezervacije na 033 239 740 i 061 488 019.