Povratak na scenu
52

Mirza Alijagić otkriva kad ponovo "polijeće" Mirzino jato

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mirza Alijagić, lider grupe Mirzino jato koja je prije četiri decenije harala estradnom scenom ove godine najavljuje njihov povratak, ali i nove pjesme. Mada su u nekoliko navrata obećavali povratak na scenu, 2020. je, kaže nam, prava godina za to.

"Mirzino jato" bosanskohercegovački je disco-pop sastav iz Sarajeva. Grupa je osnovana krajem 1970-ih pod utjecajem njemačkog disco benda Boney M. Činili su ga Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić.

"Sanjao sam da si tu, samo ti i ja, ljubio te nježno svu, budio iz sna. Dušo tvoj je topli dom tu u srcu mom. Ti si moja ljubav jedina. Svaki novi dan, sanjam isti san, ti si sve što želim ja i svaki novi dan sanjam isti san, Sarajevo dušo ti i ja. Vrati nama sad osamdesete...", stihovi su nove pjesme grupe "Mirzino jato", koja nosi naziv "Vrati nama sad osamdesete", koju nam je Alijagić otpjevao na početku intervju.

Osim što smo ovaj intervju počeli pjesmom, Alijagić nam je otkrio i kada će Mirzino jato ponovo "poletjeti" te kakvi su im planovi u 2020.

"Moja ekipa i ja pravimo novi materijal koji će biti objavljen ove godine. Trebamo prije svega mi biti zadovoljni s tim, a publika će biti konačni sudija svega toga. Drago mi je što sam u Sarajevu, ovdje se zaista uvijek napunim pozitivnom energijom. Vezan sam za ovaj grad, jer sam 40 godina radio u Narodnom pozorištu", kaže nam muzičar s adresom u Austriji.

Nove pjesme snimali su na inicijativu Produkcije gramofonskih ploča Radio televizije Beograd (PGP).

"Direktor PGP-a, Vladimir Grajić Graja mi je rekao da je pjesma koju sam snimio prije 41 godinu prva na top listama u Beogradu dvije sedmice, a to je pjesma 'Apsolutno tvoj'. Mnogi ne vjeruju da je ta pjesma napravljena tako davno. Tako je počela nova saradnja. Planiramo objaviti tu pjesmu u skroz novom aranžmanu, sa simfonijskim orkestrom. Trudit ćemo se da to bude na nivou. Malo sad ozbiljnije pristupam tom poslu, već imamo ugovorene nastupe u narednoj godini, želimo opravdati očekivanja publike, jer je to najvažnije, da budu zadovoljni", govori Alijagić.

Mada je pjesma "Apsolutno tvoj" postala hit, priča nam naš sagovornik, tri puta je bila odbijena u Sarajevu.

"Niko ne razmišlja kad pravi, da će napraviti hit i da će neka pjesma postati hit, ali "Apsolutno tvoj" je to zaista bila. Ta je pjesma u Sarajevu tri puta odbijena, loša procjena. Nakon toga sam otišao u PGP u Beograd, oni su prihvatili pjesmu i tako je sve krenulo. Pjesma je na svoj način djelovala na mene, ali je sto puta bolje djelovala na publiku. 'Apsolutno tvoj' je meni i Mirzinom jatu otvarala sva vrata u bivšoj Jugoslaviji, čak i danas", priznaje lider sarajevskog benda.

Osamdesetih se, konstatuje, pravila dosta kvalitetnija muzika nego danas.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"To je tako, mada je i tada bilo svega i svačega. Ali ja sam u to vrijeme mogao sebi dozvoliti naprimjer da me čeka avion pun putnika dvadeset minuta. To je bilo sjajno vrijeme i rado ga se sjećam", pomalo sa sjetom priča Alijagić.

Mada je prije nekoliko dana napunio šezdeset i devet godina, godina se, kaže nam, ne boji.

"Život je sastavljen od faza. Ja sam jednu fazu u životu prošao, što ne znači da sada trebam biti anemičan. Mislim da još uvijek imam energije i da imam šta ponuditi publici. Glas me služi hvala Bogu još uvijek. Bio sam nedavno na koncertu Tom Jonesa u Austriji i to je bio istinski doživljaj. On ima 76 godina, to je nevjerovatno, a dva sata je pjevao na bini bez pauze. Nema veze koliko imaš godina, važna je vjera u ono što radiš. Uvijek sam bio pozitivan i mislim da ću ostati takav do kraja života. Koliko ću živjeti, o tome ne razmišljam", kaže nam Alijagić.