Svestrana umjetnica
6

Maja Manojlović: Operno pjevanje stavila sam na 'stand by', posvećujem se pop muzici

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Maja Manojlović iz Banje Luke je operna pjevačica, umjetnica, vokalni pedagog i glumica. Iako se muzikom bavi već 15 godina, tek je nedavno objavila svoj prvi singl "Ostani još".

Muziku za pjesmu napisala je Maja, dok je tekst napisala zajedno sa svojim kolegom Sky Wikluhom. Kazala nam je kako su reakcije na pjesmu fenomenalne te da je vrijeme da se radi na drugom singlu.

"Pjesma 'Ostani još' je posebna priča, jer je nešto moje, intimno. Pjesma je za kratko vrijeme prikupila dosta pregleda i shvatila sam da je publika željna ovakve, dobre muzike. Zbog toga sam veoma sretna. Dobila sam veliki podstrek, ali i obavezu da svaka sljedeća pjesma bude jednako kvalitetna", kazala je Manojlović.

Osim prvog singla, Maja je prije sedam dana objavila i cover pjesme "Ono što smo mi" pjevačice Ane Stanić koja je ovu objavu podijelila na svojim društvenim mrežama, na šta je Maja veoma ponosna.

Operna pjevačica i vokalni pedagog

Maja se muzikom počela profesionalno baviti prije 15 godina i sve to vrijeme radila je kao vokalni pedagog.

"Završila sam muzičku akademiju, solo pjevanje i moj angažman je uvijek bio u nekom umjetničkom sektoru, kako kroz dramske tako i kroz muzičke predstave. Moderna muzika je bila sastavni dio mog života, baš kao i klasična muzika. U međuvremenu sam shvatila da želim pokušati da sve moje pjesme ne ostanu samo na papiru i da je vrijeme da se predstavim publici i kao pop izvođač. Zbog toga sam se odlučila staviti svoje opersko pjevanje na 'stand by' i posvetiti se stvaralačkom radu", kazala je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kroz njenu školu MaMa VOX prošlo je više od pet stotina pjevača.

"To su pjevači koji najčešće učestvuju na raznim takmičenjima i festivalima. Spremala sam ih za izvođenje. Neki od njih su i moje sugrađanke Marija Šestić i Natalija Havralenko koje su obje poznate sarajevskoj publici. One su željele da unaprijede svoje pjevanje i da dobiju neke nove smjernice i nauče kako da očuvaju svoj vokalni instrument. Spremala sam i dosta mladih pjevača koji su učestvovali na takmičenju 'Zvijezda možeš biti ti'. Prije deset godina su me čak zvali da budem član žirija, tada nažalost nisam mogla, ali u budućnosti, što da ne", kazala je.

Muzika i gluma ruku pod ruku

David Radosavljević i Sergej Pajić koji su stekli veliku popularnost na takmičenju "Pinkove zvjezdice" također su bili Majini učenici. Oni su se preselili iz Banje Luke u Beograd i tamo sada grade svoje karijere. Osim rada s njima dvojicom, Maja je dugo radila s djecom u svom muzičkom ateljeu. Djeci je nastojala usaditi sve ono što je bitno, da se izbore s uspjesima i padovima, strahovima i nesigurnostima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na pitanje kako se u sve ovo uplela i gluma, Maja nam je kazala da je sve počelo na Muzičkoj akademiji, gdje joj je obavezan predmet bila upravo gluma.

"Mene je gluma oduvijek privlačila, a gluma i pjevanje nekako oduvijek idu ruku pod ruku. Jedan od takvih projekata je i mjuzikl 'Broadway u Banjaluci'. Dobro se osjećam u pozorištu i uvijek mi je drago kada učestvujem u nekom pozorišnom projektu. Osim toga, prošle godine sam dobila ulogu u seriji 'Kosti' gdje sam glumila s velikim imenima beogradskog i banjalučkog glumišta. Gluma nije moj pravi poziv, već izleti koji su mi veoma značajni", kazala je Maja.

Osim svih profesionalnih uloga koje joj je živiot donio, Maja igra i onu najbitniju - ulogu majke. Naime, Maja je majka dva dječaka. Kaže nam i kako njen desetogodišnji sin Vuk i četverogodišnji sin Filip Lav pokazuju afinitet prema muzici.

"Prvog sina sam vodila na razne muzičke predstave, a on je s nepune tri godine s takvom pažnjom pratio radnju da je čak ispravljao glumce. Obožava Dubiozu kolektiv i njegovo muzičko interesovanje je široko, jedino što ne voli su narodnjaci. Dok je mlađi veseljak i njemu zvuk narodne muzike ne smeta (smijeh). Drago mi je da obojica muziku osjećaju kroz pokret i vole da plešu. Imaju dobar osjećaj za ritam i uvijek imaju neki show program", rekla nam je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na samom kraju našeg razgovora Maja je kazala da planira na proljeće izdati još jedan singl te da se nada da će se zvijezde poklopiti i da će sve biti baš onako kako je zamislila.