Muzika
27

Joss Stone pred nastup u Sarajevu: Koncert je kao prvi sastanak

Piše: A. P.
Joss Stone (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Britanska pjevačica Joss Stone uoči večerašnjeg nastupa u Narodnom pozorištu u Sarajevu na druženju sa medijima nije krila oduševljenje našim glavnim gradom i prilikom koju joj pruža svjetska turneja - da posjeti i upozna mjesta na kojima nikada nije bila.

"Veoma je uzbudljivo i pruža mi priliku da puno učim te širim vidike", kazala je Stone priznavši da nije znala ništa o našoj zemlji, ali da se osjeća prosvijetljenom.

"Jučer sam stajala na vrhu brda koje gleda na Sarajevo. To je divno mjesto sa kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Došla sam ovdje da ga otkrijem i ugodno sam iznenađena", priznala je.

Družeći se sa Fuadom Backovićem Deenom otkrila je ponešto o našoj muzici i miješanju utjecaja.

"To je otkrivanje tek malog dijela onoga što muzika u BiH predstavlja. Cijeli život se uči", poručila je Joss.

Priznala je i da se divi Arethi Franklin, jednoj od najboljih pjevačica na svijetu, a na pitanje o uzorima je odgovorila kako smatra da su najbolji uzori svakome od nas naši roditelji jer u tolikoj mjeri utječu na nas.

Na pitanje o repertoaru koji će večeras izvesti pred sarajevskom publikom kazala je da će on zavisiti od publike.

"Pjesme biram prema onome što mislim da bi se publici moglo svidjeti. Ponekad pogriješim, ponekad pogodim. To je kao prvi sastanak. Pomalo se stidiš, pitaš se hoćeš li mu se svidjeti... Svuda u svijetu publika je drugačija jer je drugačija kultura", izjavila je 29-godišnja Britanka kojoj će večeras od 20 sati na sceni pridružiti Deen sa dvojicom muzičara u pratnji.

Za svijet je rekla da je inspiriše i uzbuđuje te da vjeruje da je većina ljudi divna, baš kao i svi oni koje je upoznala u našoj zemlji. Iako je vegetarijanka nije imala problema sa pronalaskom ukusne hrane, a na kraju se zahvalila medijima na našem jeziku.