25 godina na sceni
10

Jinx: Platforme za prezentaciju muzike proizvode halabuku u kojoj su svi jednako nebitni

Piše: E. Lj.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Popularni zagrebački bend Jinx predvođen karizmatičnom pjevačicom Jadrankom Bastajić Yayom nastupit će 14. augusta u sarajevskom Domu mladih na Sarajevsko After Film Main Stageu. Dio koncerta bit će svojevrsna promocija njihovog aktuelnog albuma "Pogrebi i pomiriši", no članovi ove popularne grupe kažu da neće preskočiti ni stare hitove koje publika zna i voli.

U razgovoru za Klix.ba Yaya kaže kako je teško iznenaditi publiku, jer se Sarajevo i Jinx dugo znaju.

"Nakon ovoliko godina sviranja obično očekujemo, a to se pokazalo istinitim, da dolaze mladi ljudi, nove generacije. To je najbolje što jedan bend može očekivati. Bilo bi fora da jednom tako i mi dođemo podmlađeni na vlastiti koncert", rekla je Yaya.

Gitarista Gordan Muratović, poznatiji po nadimku Coco Mosquito, rekao nam je kako se nadaju jednakom veselju i na bini i pred binom. Dodao je kako već narednog dana sviraju u Zadru te kako zbog toga neće stići pogledati nijedan film, no nada se da će doživjeti bar malo festivalske atmosfere.

"Nažalost, nećemo moći ostati jer nas posao zove dalje. SFF ima važnu ulogu jer sastavlja i okuplja ljude iz svih krajeva svijeta. Svako druženje te vrste unapređuje zajednicu i može pokazati dobar primjer. Sigurna sam da nakon festivala ljudi napune baterije, a osjećaj ispunjenosti ih može grijati jedan dobar dio godine", rekla je Yaya.

25 godina na sceni

Ove godine Jinx slavi 25 godina karijere, a Coco Mosquito nam kaže da im je četvrt vijeka brzo proletio i dodaje kako im se čini kao da su jučer počeli.

"Ipak, 25 godina je puno vremena i toliko toga se izdešavalo i u društvu i nama lično da nam to izgleda kao neki prošli život. Svakako jeste riječ o prošlom stoljeću pa se i mi osjećamo kao bend iz prošlog stoljeća. Tehnologija je uznapredovala, ovaj posao je i u ovim krajevima prešao iz sive zone i improvizacije u profesionalizam, a muzika je sama po sebi postala predvidljivija i dosadnija. Zato nove tendencije u muzici baš i ne pratimo", rekao je.

"Ma vrijeme zapravo ne postoji. Postoji iskustvo, a mi smo ga stekli kroz ne znam koji broj koncerata i druženja s publikom. Tu se kali jedan bend. Tako naučiš najviše", dodala je Yaya.

Kao ključan moment u karijeri Coco Mosquito navodi odustajanje od pjesama na engleskom jeziku.

"U našem slučaju se to pokazalo kao dobra odluka. Ključan je bio i povratak benda 2007. godine i album 'Na zapadu' nakon pet godina pauze. Bilo nas je zaista strah da ne 'zakenjamo' sve ono dobro što smo prije napravili... Na sreću nismo", rekao je.

Yaya nam kaže kako pamti trenutke i male stvari koje život znače, a koje je ili rasplaču ili nasmiju do suza.

"Pamtimo pizdarije i anegdote poput stvari kada se neko onesvijesti za vrijeme koncerta ili napravi neki cirkus u publici. Sigurno ću zapamtiti da nam je Lamija iz Tuzle koja je naš fan napravila kolače i torte kada smo došli na koncert. Takve stvari pamtim i to je ono od čega je i život satkan", rekla je.

O današnjoj muzičkoj sceni

Članovi Jinxa odrastali su uz novi val, alternativu, pa onda stari funk i soul. Yaya kaže kako je u njenom slučaju to bila kombinacija stilova i žanrova.

"Mrzim ladice i mrzim grupiranje. Često su me zbog toga čudno gledali, no meni je to koristilo. Uvijek pokušavam gledati 'out of the box', mada je sve teže, jer se ovdje kutija smanjuje", rekla je.

Komentarišući današnju muzičku scenu Coco Mosquito kaže kako klima nije povoljna za bendove koji sviraju muziku koja je u prošlom stoljeću nazivana rock.

"Rijetki su novi mladi koji dobiju dovoljno prostora u medijima da bi bili ozbiljnije primijećeni, a novi mediji ili platforme za prezentaciju muzike poput bandcampa ili YouTubea zapravo samo proizvode halabuku u kojoj su svi jednako nebitni", rekao je Coco Mosquito na kraju razgovora.