Muzika
161

Jamala i "1944": O čemu govori pobjednička pjesma Eurosonga i zašto su Rusi ljuti

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ukrajinska pjevačica Susana Jamaladinova, poznatija kao Jamala, pobjedom na 61. Eurosongu održanom u Štokholmu u Švedskoj napravila je proboj na veliku scenu te svojom pjesmom "1944" ispričala tragičnu priču svoje porodice i naroda.

Ukrajina je osvojila Eurosong 2016. godina s pjesmom čija je politička poruka uzrokovala tenzije sa susjednom im Rusijom, piše The Guardian. Kantautorica Jamala okrunjena je pobjednicom za svoju dirljivu izvedbu balade "1944", koja je progovorila o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara i koja je interpretirana kao kritika ruske aneksacije Krima iz 2014. godine.

Jamala upravo pripada krimskim Tatarima koji žive na teritoriju pod okupacijom Rusije, a koji su u prošlosti doživjeli Staljinov progon. Mnogi su umrli na izbjegličkom putu prema Aziji.

Jamala je rođena 27. augusta 1983. godine, otac joj je krimski Tatar, a majka Armenka. Preko svoje prabake s majčine strane je u rodu sa poznatim armenskim kompozitorom iz 20. stoljeća Aramom Khachaturianom.

Muzika joj je prva ljubav, a prekratnica u njenoj muzičkoj karijeri dogodila se 2009. godine kada je nastupila na međunarodnom takmičenju mladih pop pjevača "New Wave" 2009. godine u Jurmali. Dobila je prvu nagradu nakon što je impresionirala žiri u različitim žanrovima.

Tridesetdvogodišnja pjevačica je rođena u gradu Oshu u Kirgistanu, a njena porodica i sunarodnjaci su za vrijeme Staljina doživjeli progon. Bježeći u potrazi za spasom, kćerka njene prabake je umrla na kamionu te je njeno tijelo nemilosrdno bačeno.

Pradjed se borio u ruskoj vojsci protiv nacista. Demobilisani Tatari koji su se borili na strani Crvene armije kasnije su demobilisani i poslani na rad u Sibir i na Ural. Članovi njene porodice su se vratili kući nakon osamostaljenja Ukrajine.

Završila je muzičku školu gdje je učila svirati klavir, a nakon toga muzički koledž i muzičku akademiju, gdje je studirala operu. Željela se posvetiti klasičnoj muzici, ali je interesovanje za jazz, soul, orijentalnu muziku i eksperimente rezultiralo promjenom planova.

Jamala je prvi put pokušala otići na Euroviziju s pjesmom "Smile" 2011. godine, dospjela je u finale ukrajinskog takmičenja, a zbog kontroverzi s glasanjem finale je ponovljeno. Pjevačica je odustala jer je sumnjala u namještanje.

Kada je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine, Jamala tvrdi da je njena porodica zlostavljana te da su je Rusi optuživali za fašizam. Porodicu na Krimu nije posjetila od ljeta 2014. godine.

Svu patnju i bol svoje porodice i naroda, deportaciju 250.000 Tatara, Jamala je opjevala u pjesmi "1944", kojom je pobijedila na ovogodišnjoj Euroviziji. Zbog pjesme su reagovale ruske vlasti tražeći diskvalifikaciju, ali su organizatori Eurovizije utvrdili da pravila nisu prekršena, pa je Jamala svojom pjesmom osvojila žiri i publiku te odvela Euroviziju u Ukrajinu.

Pjesma počinje stihovima: "Stranci dolaze i upadaju u vaše kuće. Sve će vas pobiti i reći 'mi nismo krivi' ". Kada je preuzela nagradu, Jamala se založila za 'mir i ljubav'.

Nakon toga je podigla stakleni mikrofon u zrak i kazala: "Hvala, Evropo, dobrodošla u Ukrajinu!"