Muzika
4

Ikona latinoameričke muzike Juan Gabriel preminuo u 66. godini

Klix.ba
Juan Gabriel (Foto: AFP)
Juan Gabriel (Foto: AFP)
Ikona latinoameričke muzike Juan Gabriel preminuo je u 66. godini u Santa Monici, Kalifornija, u nedjelju ujutro, rekla je mrtvozornica u Los Angelesu Selena Barros.

Gabriel je nastupao na Forumu u Los Angelesu u petak navečer, a u nedjelju je imao zakazan koncert u El Pasou, Texas. Imao je zakazanih i 15 drugih američkih turneja početkom decembra.

Juan Gabriel, čije je pravo ime bilo Alberto Aguilera Valadez, prodao je više od 100 miliona ploča tokom svoje karijere, sudeći prema informacijama objavljenim na njegovom sajtu. Gabriel je pisao pjesme za druge izvođače, a pojavio se u meksičkom filmu "Nobleza Ranchera“ 1975. godine i još četiri filma.

"Tekstopisac, izvođač, humanista, filantrop i divan čovjek Juan Gabriel, poznat kao Alberto Aguilera Valadez, završio je svoj put i dobio diplomu svog života", navodi se u saopćenju na njegovom zvaničnom sajtu.

Dodaje se kako je otišao postati dio vječnosti i da svijetu ostavlja svoju zaostavštinu kroz djela i muziku koja je stvarao. Gabriel je bio nominiran za brojne Grammy nagrade i uvršten je na Billboardovu latino muzičku ljestvicu 1996. godine.

"Žao nam je zbog smrti Gabriela, jedne od najvećih muzičkih ikona naše zemlje. Moje saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Nepravaziđeni su glas i talenat koji je predstavljao za Meksiko. Njegova muzika je ostavština svijetu. Prerano nas je napustio. Neka počiva u miru", napisao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto na Twitteru.

U svojoj 45-godišnjoj karijeri, bio je najpoznatiji po svojim emotivnim baladama. Njegov najpoznatiji hitovi su "Querida", "Porque me haces llorar?" "El Noa Noa" i "Hasta que te conoci“.

Njegovi fanovi pohrlili su na društvenim mrežama podijeliti svoje uspomene - mnogi od njih imaju ih ukorijenjene u djetinjstvu i nose ih čitavog života. Neki su napisali kako su u suzama dočekali vijest o smrti umjetnika. Jedan fan tweetovao je da je Gabrijelov gubitak doživio kao da je izgubio člana porodice.