Muzika
22

Forbes objavio listu najplaćenijih DJ-eva na svijetu: Calvin Harris kralj prijestolja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Calvin Harris zvanično je najplaćeniji DJ na svijetu prema podacima nove Forbesove liste. Uprkos teškoj godini u kojoj je ostao bez djevojke Taylor Swift i preživio saobraćajnu nesreću, zaradio je 63 miliona dolara.

Harris je već četvrtu godinu na finansijskom prijestolju DJ-eva. Za samo jedan koncert u Las Vegasu zaradi 400.000 dolara.

"Želim biti tekstopisac i producent broj jedan svih vremena", rekao je Harris prije nekoliko godina za Forbes.

Na drugom mjestu Deset najplaćenijih DJ-eva prema Forbesu je Tiesto koji ima zaradu skoro dvostruko manju od Harrisa - 38 miliona dolara. Iza sebe ima više od 100 nastupa za 12 mjeseci i jedan je od najtraženijih.

David Guetta našao se na trećem mjestu sa zaradom od 28 miliona dolara. U top tri je već treću godinu zaredom. Kreator je i tematske pjesme za Euro 2016.

Rus sa adresom u Njemačkoj Zedd postao je popularan zahvaljujući nastupima na festivalima i u klubovima. Partner je Guitar Centra u takmičenju za novu zvijezdu elektronske muzike.

Ljubitelji filma "The Angry Birds" prepoznaju tonove muzike koju je radio Steve Aoki. Uprkos operaciji glasnih žica ostvario je 198 nastupa i zaradio 23,5 miliona dolara, zbog čega se nalazi na petom mjestu.

Nekoliko DJ-eva s prošlogodišnje liste, uključujući Deadmau5a, Afrojacka i Aviciia, ove godine nisu našli svoje mjesto na listi.

Deset najplaćenijih DJ-eva u 2016. godini:

  1. Calvin Harris, 63 miliona dolara
  2. Tiësto, 38 miliona dolara
  3. David Guetta, 28 miliona dolara
  4. Zedd, 24.5 miliona dolara
  5. Steve Aoki, 23.5 miliona dolara
  6. Diplo, 23 miliona dolara
  7. Skrillex, 20 miliona dolara
  8. Kaskade, 19 miliona dolara
  1. Martin Garrix, 16 miliona dolara
  2. Dimitri Vegas & Like Mike, 15.5 miliona dolara