"Bitanga i princeza"
118

Evo kako je mogao izgledati omot jedne od najuspješnijih ploča Bijelog dugmeta

L. K.
Foto: Adrimedia
Foto: Adrimedia
Bijelo dugme je drugom polovinom devedesetih slovilo za jedan od najpopularnijih bendova u regionu, a posebnu pažnju javnosti privukli su krajem sedamdesetih, kada su predstavili album "Bitanga i princeza". Evo kako je ova ploča mogla izgledati.

Ploča "Bitanga i princeza" prvobitno je najavljena za februar 1979., no objava je odgođena jer je komisija Jugotona, popularno nazvana "komisija za šund", nije odobrila.

Omot ploče bio je glavni razlog kašnjenja s objavom. Kreirao ju je Dragan S. Stefanović, poznati jugoslovenski dizajner koji je radio i na prethodnim izdanjima ove grupe. Njegova prva verzija omota dobila je zeleno svjetlo od Gorana Bregovića, no Jugoton je nije odobrio te je okarakterisana kao prevulgarna.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Zbog toga je napravio drugi kadar, koji je umnogome nalikovao prvom. Međutim, ponovo je bilo zamjerki.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Prilikom trećeg pokušaja probali su preurediti prvi odabir dizajnera, onaj koji je odobrio i Bregović jer najbolje ilustruje sadržaj ploče. Dizajner je bio siguran da ovaj omot najbolje simbolizira naslov "Bitanga i princeza".

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Rješenje nije prošlo, pa je donesena odluka da se štampa potpuno bijeli omot - što je također naišlo na otpor jer su čuveni Beatlesi na sličan način štampali jedan od svojih albuma. Dizajner je planirao da na bijelom omotu Dugmeta bude samo riječ "Jugoton" ili crtež dugmeta, te njegov potpis.

Foto: Yugopapir
Foto: Yugopapir

Dizajner je dodao kako bijeli omot smatra jednim od najgorih koji je do tada uradio, no Jugoton ga je prihvatio. Predložili su da se zbog cijene ploče u okvir ubaci i poster, eventualno i nekoliko fotografija.

Međutim, s posljednjim prijedlogom se nisu složili članovi Dugmeta. Na koncu je omot uradio drugi dizajner, a iz Jugotona su tada izjavili kako su sigurni da će oduševiti obožavatelje popularnog benda.

Štampanje je počelo početkom marta 1979. godine, trajalo je pet dana, a ploče su već sredinom istog mjeseca puštene u prodaju.