Muzika
5

Damir Avdić Graha 3. novembra na kamernoj sceni BKC-a Tuzla

Klix.ba
Koncertnu sezonu Agencija Zeus počinje originalnim muzičkim performansom, jednog od najprepoznatljivijih predstavnika tuzlanske muzičke scene devedesetih Damira Avdića na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla, 3. novembra u 20 sati.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac, je underground muzičar i umjetnik iz Tuzle, koji danas živi i radi u Sloveniji. Dugi niz godina je svirao u hardkor-punk bendu "Rupa u zidu", a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

  1. godine je izdao album "…od trnja i žaoka" za etiketu "Slušaj najglasnije!" iz Zagreba sa 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah... Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne.

Nakon toga su uslijedili albumi "Mrtvi su mrtvi" 2008., "Život je raj" 2010., "Human reich" 2013., "Manjina" 2015., te singl "51" koji je izašao u februaru ove godine.

Avdić je još i autor romana "Na krvi ćuprija", koji je tematski povezan sa muzičkim izdanjem, i bavi se "urbanim frustracijama" prosječnog bh. mladića, kao i romana "Enter džehenem", "Tiket za revoluciju", "Kuda sestro". Njegov zvuk se prilično promijenio od doba garage-punka i benda "Rupa u zidu". Graha kaže da to više nema veze jedno s drugim. Nastupa sam sa gitarom jer je, kako kaže, tako puno slobodniji.

U svojim tekstovima Graha zna biti prilično oštar, ali sam Graha kaže da ne napada nikoga, a ako tako izgleda, onda pjesme udaraju tamo gdje treba. Tokom protekle decenije Graha je zadržao svoju autorsku prepoznatljivost, a njegov muzički izraz prepoznat je širom regionalne muzičke scene.

Ulaznice za koncert Damira Avdića su u pretprodaji u marketing službi Bosanskog kulturnog Centra Tuzla, kao i kod Seje i Vilija na Korzu, po cijeni od 7 KM. Na dan koncerta cijena ulaznica je 10 KM.