{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Arsen Dedić za Klix.ba: Odlaskom Kemala Montena sam izgubio dio sebe

12.2.2015. u 21:52
188
79
Arsen Dedić za Klix.ba: Odlaskom Kemala Montena sam izgubio dio sebe
188
Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić će zajedno sa svojim sinom Matijom Dedićem održati koncerte u Mostaru 13. februara i Sarajevu 14. februara. U razgovoru za Klix.ba Dedić se prisjeća svojih muzičkih početaka i dragog prijatelja Kemala Montena.
Nakon nedavne smrti Kemala Montena muzička scena je ostala bez legendarnog kantautora i velikana koji je svojim pjesmama obilježio jedan period.

U razgovoru za Klix.ba Arsen Dedić navodi kako mu je Kemo bio jedan od najvećih prijatelja u životu, kao i jedan od najvećih kantautora, čija je smrt veliki gubitak za sve nas.

"Opet ćemo mi k'o nekad Haulikovom i Čaršijom šetati
Žigosani nitima prijateljstva utiskivati tragove u mokru snijegu i kaldrmi..."


"On je bio jedna kantautorska rijetkost, jedna osoba koju sam ja uvijek njegovao. Uvijek sam govorio kako ih imam tri u životu – Endrigo mi je bio stariji brat, Okudzhava mi je bio stric, a Kemo mi je bio mlađi brat", govori Dedić za Klix.ba.

Na predstojećim koncertima u Sarajevu i Mostaru Arsen Dedić na svoj način planira odati počast i posvetu Kemalu Montenu. Pored njegovog standardnog repertoara, publika će imati priliku čuti i nekoliko novih pjesama iz Dedićeve buduće knjige.

Dodaje kako ga je Montenova smrt iznenadila jer se u posljednje vrijeme uvijek šalio na njegov i svoj račun, budući da "nijednom od njih nije cvjetalo zdravlje".

Priča kako su u toku karijere dosta nastupali zajedno, te kako mu je dosta pomagao kad je došao u Zagreb i sve do posljednjeg dana bio uz njega.

"Putovali smo i po svijetu, imali smo koncerte u Geteborgu, Štokholmu i u Veneciji, gdje smo održali koncert za Sarajevo, na koji je došao i gradonačelnik Venecije. Cijeli život sam povezan s njim, još od njegove punoljetnosti, kad je kao klinac stanovao na Koševu, a njegov otac je također bio moj dragi prijatelj... Šta mogu, izgubio sam dio sebe", govori Arsen Dedić.

Pamtim samo sretne dane...U razgovoru za Klix.ba Arsen Dedić se prisjeća nekih sretnih vremena kad su on i Monteno zajedno napisali pjesmu "Što je ljubav" s kojom je Gabi Novak pobijedila na Šlageru sezone, kao i pjesmu "Pamtim samo sretne dane".

Na upit o tome smatra li da su se muzičke vrijednosti danas izgubile, u odnosu na njihove muzičke početke, Dedić kaže:

"Svako vrijeme nosi svoje vrijednosti i svoje bezvrijednosti. Sigurno i u ovom vremenu ima ljudi koji vrijede, ali ja to već manje pratim jer sve teže podnosim zabavno. Uglavnom, na TV-u gledam dokumentarne programe, slušam klasičnu muziku i idem na takve koncerte, tako sam i odgojen. Ipak, čini mi se da je onda sve bilo nekako blaže, nježnije, ljudskije... Sad je arogantnije, samoljubivije. Ima toliko samoljubaca da mi nije dobro", zaključio je Arsen Dedić u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: