Muzika
251

Ansambl Corona predstavio BiH u Poljskoj: Širimo poruke mira za budućnost

Piše: L. Č.
Ženski vokalni ansambl Corona iz Sarajeva boravio je od 27. do 31. jula u Poljskoj, u Wroclawu, ovogodišnjem evropskom gradu kulture.

Corona je bio tek jedan od horova na horskom festivalu 'Kamenje sjećanja' projekta VoCE, koji od 2014. do 2018. godine obilježava stogodišnjicu Prvog svjetskog rata.

Horovi su izveli nekoliko zajedničkih koncerata i pjevačkih performansa, a svoju pjevačku radionicu su završili velikim koncertom u prekrasnoj koncertnoj dvorani wroclawske Muzičke akademije.

Tokom svog petodnevnog boravka u Poljskoj pjevači iz Belgije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rumunije i Mađarske posjetili su vojničko groblje Lambinowice, memorijalni centar i Muzej ratnih zarobljenika Prvog svjetskog rata, gdje su simbolično izveli Pjesmu mira Jeana Sibeliusa.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova i francuska Misija za stogodišnjicu (Mission du Centenaire) prepoznali su značaj ovog projekta koji promiče humanizam i kulturnu razmjenu te je upravo zahvaljujući njihovoj podršci ansamblu Corona bilo omogućeno učešće u projektu.

Više od stotinu pjevača je učestvovalo u ovom velikom događaju pod nazivom Kamenje sjećanja. Oni su članovi hora Cantilena (Poljska, dirigent Artur Wrobel), Ehumenskog ženskog hora (Poljska, dirigent Adam Rajczyba), Univerzitetski hor iz Louvain- La- Neuve (Belgija, dirigent Stefano Poletto), Ansambl Corona (BiH, dirigentica Tijana Vignjević), hor Visszhang (Rumunija, dirigent Botond Molnar), Vokalni ansambl 20.21. i hor Vocalam (Francuska, dirigent Cyrille Colombier), i Orokifju Zenebaratok Korusa (Mađarska, dirigent Viktor Magyarovari).

"Kamenje sjećanja je sjećanje na žrtve i heroje Prvog svjetskog rata, ali je također i poziv na zajedničko pjevanje i življenje, kako bismo gradili mir", govori za Klix.ba dirigentica Tijana Vignjević.

Dodaje kako se u Poljskoj okupilo 130 pjevača iz šest zemalja.

"U Prvom svjetskom ratu su mladići iz svih tih zemalja dali živote za nečije više ciljeve. Poljaci kažu kako to nije bio njihov rat. Mislim da to nije bio ni naš rat, a veliki broj vojnika iz Bosne, koji su svoje živote izgubili na frontu, sahranjeno je upravo u Poljskoj. Čiji su onda ratovi? Igra šaha, u kojoj pijuni stradaju. Ovo je projekt kroz koji otkrivamo i lične i tuđe priče vezane za Prvi svjetski rat. Kroz pjesmu, druženje i otkrivanje historije želimo stvoriti čvrste veze i širiti poruku mira za budućnost, da životi običnih ljudi ne budu samo brojevi na ratnim planovima velikih moćnika", kaže Tijana Vignjević.

Vezani članci