U Rami
156

Marita Lovrić ima 17 godina i vodi jedan od najprestižnijih mažoret klubova u BiH

Piše: S.H.P.
Sedamanestogodišnja mažoretkinja Marita Lovrić iz Rame, za samo osam mjeseci uspjela je stvoriti jedan od najvećih i najprestižnijih mažoret klubova u Bosni i Hercegovini. Njen tim jedan je od najbrojnijih i broji čak 80 članica.

Osim što je jedna od najboljih mažoretkinja u našoj državi, Marita pohađa treći razred Opće gimnazije u Rami i odličan je učenik s prosjekom 5.0, a za njen uspjeh je kaže krivac je ljubav prema plesu ali i trud koji je uložila.

"Mažoret klub Rama bio je pred raspadom u avgustu prošle godine kada sam ja postala trenerica. Brojale smo tek 15 članica i nismo uživale nikakvu vrstu poštovanja među sugrađanima. Tada sam se sa samo 16 godina odlučila svim snagama boriti za ono u što sam se zaljubila prije sedam godina, mažoret ples", rekla je Marita Lovrić na početku našeg razgovora.

Jedini cilj bio joj je, kako kaže, pružiti djevojčicama u Rami ono što je ona imala u njihovim godinama, te ih izgraditi u zdrave, uspješne i djevojke pune samopouzdanja.

"Zbog svoje dobi sam naišla na mnogo prepreka i morala sam se dokazivati ljudima kako bi me shvatili kao ozbiljnu i odgovornu osobu koja ima potencijala za uspjeh. Nakon mnogih nesanih noći i teškog rada sam uspjela! Održale smo koncert 1. marta 2019. godine kako bismo proslavile svoj sedmi rođendan i nakon toga se sve potpuno promjenilo. Napunile smo najveću dvoranu u gradu, odradile sjajan koncert i stekle poštovanje svih sfera društva u Rami", kaže Lovrić.

Osim toga stekle su poštovanje i ostvarile prijateljstva s najvećim evropskim mažoret klubovima poput Mažoretkinja grada Širokog Brijega i Zagrebačkih mažoretkinja.

Iako je klub je bio pred samim raspadom više puta, Marita nije željela odustati od njega. Rami je trebao jedan ovakav klub. Zbog toga je odlučila uraditi sve što je u njenoj moći da klubu vrati staru slavu i u toj namjeri je uspjela s obzirom na to da sada klub broji više članica i uživa veću podršku nego ikada prije.

"Trenutno brojimo više od 75 članica koje su raspoređene u nekoliko dobnih razreda. Dječji sastav, od tri do sedam godina; kadetski A i B sastavi od osam do godina. Juniorski sastav od 13 do15 godina, te seniorski sastav od 16 do 25 godina", kazala je Lovrić.

Mažoretkinja je djevojka ili djevojčica koja u živopisnoj uniformi uz ritam koračnice tehnicira sa štapom. Mažoret ples je oličenje elegancije i ženstvenosti. Vrlo je zahtjevan te iziskuje svakodnevni, dugogodišnji rad kako bi se mogao svladati. Najtalentiranijim djevojkama je, kako kaže Lovrić, potrebno najmanje dvije godine kako bi savladale sve figure potrebne za ulazak u takmičarski tim.

Ljubav i strast prema plesu

"Od malena sam obožavala plesati no mažoretkinja sam postala isključivo na nagovor svojih prijateljica. Upisala sam se s 10 godina, nekoliko sedmica nakon što je klub osnovan i odmah sam se zaljubila. Plešem već sedam godina i svakim danom je moja ljubav prema mažoret plesu veća", rekla je Lovrić i dodala kako dobra mažoretkinja prije svega mora imati odličan stav te mnogo samopouzdanja.

Prema riječima Lovrić, osim toga mora imati ritma, biti ženstvena, vesela i pristojna. Zbog toga i savjetuje sve buduće mažoretkinje ili one koje su tek to postale da rade na samopouzdanju jer je upravo to, uz naporan rad, ključ uspjeha.

Kazala je i kako je na putu prema uspjehu jedne mažoretkinje stoje krv, znoj, teške povrede i suze.

"Kako bi početnice postigle najviši nivo, potrebno je da vježbaju najmanje 10 sati sedmično nekoliko godina. Upravo zbog toga naši ntakmičarski sastavi imaju od pet do dvadeset sati treninga sedmično, ovisno o tome imaju li u tom periodu takmičenja ili nastupi. Treninzi su često rijeđi u zimskim, a češći u proljetnim i ljetnim mjesecima. No, glavni razlog napretka je individualan rad djevojaka, upravo zbog toga što radimo s grupama od 13 do 30 djevojaka gdje je vrlo teško ispraviti svaku grešku koju vidimo", kazala je Lovrić

Marita Lovrić učestvovala je na pet državnih i tri evropska prvenstva u Češkoj, Sloveniji i Srbiji, a ove godine namjerava učestvovati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

"Jedan od mojih najvećih uspjeha je bronzana medalja koju sam kao kadetkinja osvojila na Evropskom prvenstvu u Brnu, Češkoj, no svako takmičenje i putovanje je posebno iskustvo koje će mi zauvijek ostati u sjećanju. Red, rad i disciplina su tri riječi koje vode do uspjeha. Ponekad je teško držati sve konce u rukama, ali uz malo truda je sve moguće. Zahvalna sam što imam predivne roditelje koji me razumiju i pomažu mi kada je teško, te profesore koji su prepoznali moj rad i koji mi iziđu u susret s vremena na vrijeme. Svojim vršnjacima bih poručila da je ključ uspjeha rad, no da ne teže savršenstvu i da se s vremena na vrijeme i zabave", rekla nam je Lovrić i dodala kako država nažalost, baš kao što je to praksa za sve ostale sportove ne izdvaja velika sredstva.

Jedini problem je nabavka opreme

No kako kaže, njihova lokalna vlast vodi veliku brigu o njima. Njihov je rad u lokalnoj zajednici prepoznat i podržan od općinske vlasti, Kulturno Sportskog Centra Prozor-Rama u sklopu kojeg djeluju, te dobrih ljudi koji su uvijek spremni skočiti u pomoć.

"Najveći problem nam predstavlja nedostatak opreme te zbog toga trenutno pokušavamo naći sponzore koji će nam pomoći u nabavci nove opreme. Općina Prozor-Rama i KSC Prozor-Rama nam pomažu pri finansiranju takmičenja, putovanja i svega potrebnog za održavanje treninga te su nam pribavili većinu potrebne opreme, no s obzirom da klub raste ovakvom brzinom i da je ona vrlo skupa, teško je isfinansirati toliku količinu opreme", kazala je Lovrić o problemima svog kluba.

Za nekoliko mjeseci "Mažoret klub Rama" za nekoliko mjeseci ugostit će najbolje mažoret timove iz Bosne i Hercegovine. Njen tim se već priprema i nestrpljive su da pokažu koliko su napredovale.

"I ovaj put očekujemo punu dvoranu, a nadamo se i koju medalju. Također očekujemo i veliku konkurenciju jer nam dolaze timovi iz Širokog Brijega, Kiseljaka, Kreševa i Novog Travnika. Posebno zahvaljujem našem načelniku koji je još jednom prepoznao naš rad i pomogao nam financirati ovo prvenstvo. Ovim putom pozivam i sve Vaše čitatelje da se 2. juna upute prema Rami i podrže nas", kazala je Marita Lovrić i na kraju našeg razgovora otkrila kakvi su joj planovi za naredni period.

Trenutni joj je cilj osvojiti što više medalja na nadolazećem prvenstvu, te odvesti svoje djevojke na Evropsko prvenstvo u Francusku, nabaviti novu opremu te privući još više članica u narednoj godini. Kazala je i kako joj je cilj u narednoj godini prenijeti svoje znanje na trenerice koje će je naslijediti.