Kultura
65

Zimska bajka i ove godine u Sarajevu za djecu od tri do sedam godina

Klix.ba
Tradicionalna manifestacija Zimska bajka, koju organizuje udruženje Bajka, održava se tokom januara u multipleksu Cinema City, a namijenjeno je djeci od tri do sedam godina.

Svakog petka i subote za djecu će biti upriličeno Vuneno pozorištance i pripovijedanje narodnih bajki i priča uz lutke koje su iz udruženja Bajka za njih sami napravili. Bajke pripovijedaju umjetnici i odgajateljice sa valdorfskom naobrazbom uz zvuke lire. Tokom zabave koja traje devedeset minuta djeca će u slobodnoj igri imati priliku kreirati vlastito Vuneno pozorištance.

Svake srijede i četvrtka sa djecom i odraslima će filcati figure od ovčije vune dajući ovom drevnom zanatu savremenu upotrebu.

"S obzirom na to da savremeni način života vodi do otuđenja čovjeka od čovjeka, čovjeka od prirode a i čovjeka od samog sebe mi vas kroz Zimsku bajku želimo potaći na povezivanje. Bajke, priče inspirisane životom stare hiljadama godina i danas su inspiracija, nama i našoj djeci. Slikama koje nam donose bajke i koje svako od nas obrazuje u svojoj mašti mogu da nas inspirišu da sa djecom napravimo neki crtež, predstavu, plesni performans ili da riješimo neki problem iz malih glavica. Sa druge strane, priče su svuda oko nas i svaka slika, svaki detalj iz prirode ili iz naših života možete pretvoriti u svoju priču. Mi u Bajci povezujemo snagu priče i čaroliju starih zanata u Vuneno pozorištance kako bismo se svi zajedno povezali sa prirodom, između sebe i sa svim onima koji su stvarali priče hiljadama godina u jednoj beskrajnoj spirali povezivanja", poručuju Tatjana Šojić i Željka Lemez.

Program Zimske bajke:

Vuneno pozorištance svakog petka u 18:00 i subotom u 11:30 Zabava traje 90 minuta i podrazumjeva: • pripovjedačku predstavu

• slobodnu igru sa igračkama iz programa Bajke • radionicu izrade figura od ovčije vune • radionicu slikanja ili rad sa glinom • čaroliju koja personificira zimski san

Ostalim danima na raspolaganju su za organizovane posjete, kao i proslave rođendana. Termine možete dogovoriti već od 15. decembra 2016. putem telefona: +387 61 10 20 56 ili na blagajnama Multiplex Cinema Cityja.