Kultura
13

Zeničko pozorište u manifestaciji "Noć teatra"

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica je već peti put koordinator teatarske manifestacije “Noć teatra BiH”, koja će biti održana 15. novembra kao evropska kulturna manifestacija.

Učesnice značajne međunarodne teatarske manifestacije “European Theater Night”, koja okuplja i ujedinjuje teatarske djelatnike iz cijele Evrope s njihovom publikom su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka, a cilj je da se ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.

Osnovni cilj ove teatarske manifestacije jest da okupi sve radnike i ljubitelje teatarske umjetnosti, ujedini ih u promociji teatarske i izvebene umjetnosti, a ostavlja mogućnost publici da upozna pozorište iz jedne potpuno druge vizure posjećujući scenske izložbene prostore, radionice, te glumačke ansamble i uposlenike pozorišta.

Program primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih evropskih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice za djecu, te prigodnu gastronomsku ponudu.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije, okupljena su oko jednog cilja - ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Želja je da se subotnje noći otvore svi bosanskohercegovački teatri i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti te da se privuče nova mlada publika.

Ovogodišnja manifestacija “Noć teatra Bosne i Hercegovine” bit će realizirana u 16 teatarskih kolektiva iz osam bosanskoheregovačkih gradova.

Zenička pozorišna publika sudjelovati će u promociji Dječije i omladinske scene na prostoru “Tržnog centra Džananović”, zatim je predviđen obilazak scenskih prostora kao “BNP-a Tour”, te postavke “Online teatarsko-dokumentarne izložbe”, autorskog projekta profesora Srđana Vukadinovića, pod nazivima “Novo ruho zeničkog BNP”, “Trideset susreta pozorišta”, “Kazališta u Noći teatra”, “Festivalske BH scene i Branislav Nušić", “Kazališne bh. scene Branka Ćopića”, “Jugoslavenska kinematografija i Viljem Šekspir”.

Na pozorišnim scenama BNP bit će izvedene predstave “Crvenkapica na zrnu graška”, u režiji Miroljuba Mijatovića, koja će se igrati na Maloj sceni “Žarko Mijatović”, dok će na velikoj sceni nastupiti Ansambl DOL s predstavom Vesne Ognjenović i Budmira Nešića “Pozdravi nekoga”.

Ansambl kultne predstave “Pismo iz 1920.”, koju je postavio reditelj Oliver Frljić, nastupiti će u beogradskoj “Noći teatra” na sceni “Bitefa”.