Kultura
29

Završena restauracija Mozartovog groba u Beču

Klix.ba
Povodom 225. godišnjice smrt velikog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, koji je preminuo u Beču 5. decembra 1791. godine, Grad Beč je restaurirao njegov grob na groblju Sankt Marxer Friedhof.

Mozartov grob je godinama propadao. Sada je u uređenje groba i okruženja uloženo 80.000 eura, a postavljena je i vještačka trava, pričvršćena su čelična ojačanja na prilaznim putevima i postavljene klupe. Pored Mozartovog groba sada se nalazi i informativna tabla na kojoj je ispisan historijat Mozartovog grobnog mjesta.

Naime, tek 1859. godine i nakon iscrpnog istraživanja je na ovoj lokaciji podignut počasni spomenik slavnom kompozitoru kao približna lokacija stvarnog pogrebnog mjesta. Tačno mjesto pokopa nikada nije moglo biti utvrđeno. Taj spomenik na Sankt Marxu je povodom 100. godišnjice Mozartove smrti 1891. godine premješten na Centralno groblje, a na praznom mjestu čuvar groblja Alexander Kugler gradi spomenik koji je do danas uglavnom nepromijenjen.

Groblje St. Marxer Friedhof jedno je od pet komunalnih groblja koja su 1748. godine po nalogu cara Josepha II iz higijenskih razloga napravljena izvan grada. Nakon otvaranja Centralnog groblja 1874. godine ovdje gotovo više nije bilo sahrana. Od ukupno 8.000 grobova, sačuvano je 5.000.

Mozartov nadgrobni spomenik krase anđeo i polomljeni stub koji simbolizuju prerano prekinuti život. Član bečke gradske vlade za kulturu Andreas Mailath Pokorny uvjeren je da će restaurirani grob privući još više posjetioca i Mozartovih fanova.