Art kino Kriterion
106

Zavirite u raznoliki svijet herpetofaune i upoznajte se s različitim gmizavcima i vodozemcima

Piše: El. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Art kinu Kriterion u Sarajevu danas je otvorena edukativna izložba životinja "Tajnoviti svijet vodozemaca i gmizavaca BiH" koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na osjetljivost i potrebu zaštite i stalne brige o prirodnim bogatstvima naše zemlje.

Prvi put na jednom mjestu imate priliku upoznati se s različitim vrstama zmija, žaba, kornjača i guštera, kao i njihovim staništima, načinom ishrane i nivoom ugroženosti.

"Izložba je nastala kao rezultat truda herpetološkog društva Atra i Art kina Kriterion i želje da se ispriča kompletna priča o vodozemcima i gmizavcima u BiH. Za njih se veže najviše mitova i većinom ih se ljudi boje jer se nikad nisu susreli s njima. Cilj nam je bio pokazati da su to veoma korisne i zanimljive životinje kojih u BiH ima mnogo te poručiti da ih trebamo čuvati", rekla je PR izložbe Vanja Lazić.

U okviru sedmodnevnog programa možete učestvovati u raznim aktivnostima, naučiti nešto novo i družiti se sa stručnjacima koji će vam razbiti negativne predrasude o ovim posebnim životinjama i razotkriti nevjerovatne tajne vezane za njihov život.

Ova izložba je rezultat istraživačkog rada bh. herpetološkog udruženja Atra i njenih prijatelja i saradnika, a realizirana je uz podršku Federalnog ministrastva okoliša i turizma i Art kina Kriterion.