|

Zahvaljujući radu Hajrudina Šibe Krvavca cijeli svijet je upoznao Sarajevo

Zahvaljujući radu Hajrudina Šibe Krvavca cijeli svijet je upoznao Sarajevo
126
Klix.ba
11.11.2014. u 20:21
20
komentara
126

dijeljenja
1/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/10 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U prepunoj Kinoteci BiH u Sarajevu večeras je otvorena multimedijalna izložba posvećena istaknutom bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu.
Rodbina, prijatelji, poznanici, te brojni drugi prisustvovali su izložbi koja svjedoči o velikom talentu ovog filmskog majstora. Krvavac je bio jedini autor akcionih filmova u bivšoj Jugoslaviji, snimao je u sebi svojstvenom maniru.

Njegovi filmovi su iskreni i emotivni ratni spektakli, koji promovišu vrijednosti kao što su prijateljstvo i herojstvo.

"Šiba je uvijek je bio veseo i oko sebe stvarao divnu atmosferu. Volio je ljude i svima je bio prijatelj", kazala je direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović.

Krvavac je sa 16 godina bio kurir Vladimiru Periću Valteru, a 30 godina kasnije je napravio film posvećen svom ratnom komandantu i njegovoj odbrani Sarajeva.

Ostvarenje "Valter brani Sarajevo" upisalo se u legende, a zahvaljujući ovom filmu i Šibinom daru, cijeli svijet je upoznao Sarajevo.

Na otvaranju večerašnje izložbe pročitano je pismo filmskog kritičara Duška Dimitrovskog, koji nije mogao prisustvovati otvaranju, a koji je istakao da za Krvavca u formalnom smislu važi odrednica koja je bila karakteristična za holivudskog veterana i jednog od najboljih svjetskih režisera akcijskih filmova Roberta Aldricha koji je kroz akciju prikazivao i psihologiju glavnih junaka.


Dimitrovski u svom pismu navodi da je publika voljela Krvavčeve filmove iako ih je tadašnja kritika suviše oštro ocjenjivala, ali da su oni sa svojim evidentnim kvalitetima nadživjeli i svog autora i njegovo vrijeme, te dobili brojna priznanja.

Šibini filmovi su nagrađivani na filmskim festivalima i prodati su širom svijeta. Poznato je da je "Valter brani Sarajevo" jedan od najgledanijih filmova u Kini.

Krvavac je za svoj rad odlikovan "Šestoaprilskom nagradom grada
Sarajeva", "27-julskom nagradom SR BiH", "Ordenom rada sa zlatnim vijencem" i
"Ordenom Republike sa srebrenim zracima".

Izložba, čiju organizaciju je finansijski podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, za posjetioce će biti otvorena do 21. novembra, od 10 do 15 sati i od 17 do 20 sati.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...