|

Višeminutni aplauz za predstavu o Blockupy poketu i bh. imigrantima u Frankfurtu

Višeminutni aplauz za predstavu o Blockupy poketu i bh. imigrantima u Frankfurtu
27
Piše: E. M.
25.4.2019. u 22:56
0
komentara
27

dijeljenja
1/11 Foto: E. M./Klix.ba
2/11 Foto: E. M./Klix.ba
3/11 Foto: E. M./Klix.ba
4/11 Foto: E. M./Klix.ba
5/11 Foto: E. M./Klix.ba
6/11 Foto: E. M./Klix.ba
7/11 Foto: E. M./Klix.ba
8/11 Foto: E. M./Klix.ba
9/11 Foto: E. M./Klix.ba
10/11 Foto: E. M./Klix.ba
11/11 Foto: E. M./Klix.ba
Drugog dana XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra upriličen je bogat Takmičarski program u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica s predstavama "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" i "Ali grad me je štitio".
U Narodnom pozorištu Sarajevo odigrana je predstava "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" autora Džemaludina Latića, u režiji Tanje Miletić-Oručević. U predstavi su tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno utjecao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva.

Predstava je inspirisana historijskim ličnostima i događajima, ali donosi aktuelnu priču o univerzalnoj prirodi ljudskih ljudskih karaktera i njihovim odnosima u društvu. Adaptaciju Latićevog teksta radio je Hasan Džafić koji potpisuje i dramaturgiju predstave, a postavkom ove drame Narodno pozorište Sarajevo još jednom je pokazalo da podržava domaće dramsko stvaralaštvo.U predstavi igraju: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

U okviru Takmičarskog programa u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog
Pozorišta Zenica je izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice „Ali grad me je štitio“ prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva. Radnja predstave je smještena u Frankfurt, na dan "Blockupy" protesta 2015. godine povodom otvaranja još jednog frankfurtskog nebodera – nove zgrade Evropske centralne banke. "Ali grad me je štitio" dijelom je dokumentarna, citatna i metatekstualna drama i kombinacija je pop kulture, kasnog kapitalizma i iskustava jugoslovenskih imigranata u Njemačkoj.

Likovi variraju od izmišljenih, poput konobarice Željane, koja na dan protesta izvršava samoubistvo skokom sa zgrade, do istinitih kao što su Naomi Klajn i Mario Dragi, pa do fiktivno – stvarnih bosanskih imigranata i same autorice teksta u kome govori i grad Frankfurt.

U predstavi igraju: Tijana Karajičić, Bojana Zečević, Igor Borojević, Momčilo Murić, Nikola Penezić, Branislav Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović i Dušan Radojičić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.