Tekst Von Triera
45

Veliki aplauz za glumce Narodnog pozorišta Sarajevo, u Zenici izveli predstavu "Dogville"

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je u režiji Lajle Kaikčije izvedena dramska predstava "Dogville" po tekstu Lars von Triera, a u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dramski komad "Dogville" je predstava o običnom malom gradiću s dobrim ljudima koji je do dolaska Grace bio miran bez problema. Žena koja je ispočetka teško bila prihvaćena, ušla je u srca mještana malog gradića, ali veoma brzo su se stvari počele mijenjati, a Grace postala najnepoželjnija u gradu.

Veoma uzbudljiv zaplet i radnju dramaturg Vedrana Božinović je opisala kao priču o tome kako svako može biti šta god želi, ali u svoja četiri zida.

"Ovo je priča o tome kako smo mi dobri ljudi, ali dobrota uvijek ima svoje granice. Priča o tome kako je lako biti human. U teoriji. Kako je lako biti dobar. Sve dok ništa ne narušava našu komociju. Ovo je priča o tome da potpuna vlast nad ženom uvijek znači silovanje. Ovo je priča o tome da je osloniti se na dobrotu drugih oštar žilet. Jednako oštar kao i onaj da se oslonimo na vlastitu dobrotu", kazala je Božinović te dodala:

"Ovo je tužna priča. Ne zaboravite to ni u jednom trenutku. Tužna, zato jer nije o nekome drugom. Tužna je zato jer je o nama. A mi uporno odbijamo da to prihvatimo. Jer - mi smo dobri ljudi."

Scensku adaptaciju teksta uradio je Christian Lollike, a u predstavi su igrali: Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić, Sanela Pepljak, Merima Lepić-Redžepović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Slaven Vidak i Mak Čengić.