Kultura
192

Umjetnici u Počitelju organizuju Dan otvorenih vrata

Klix.ba
Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za projekat pod nazivom “Art Residency” u starom gradu Počitelju, tačnije u Internacionalnoj koloniji Počitelj, koja posjeduje osam soba sa 3-6 kreveta.

Kolonija Počitelj smještena je u Gavrankapetanovića kući, a osnovana je 1964. godine. Udruženje likovnih umjetnika BiH vlasnik je i osnivač umjetničke kolonije u Počitelju. U okvirima svog djelovanja Kolonija okuplja umjetnike iz cijele zemlje i svijeta gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umjetnici - slikari, kipari i grafičari druže, razumjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte.

Projekat “Art Residency” podrazumijeva zakup prostorija u Internacionalnoj koloniji Počitelj u maju ili junu, kada bi svaka od zemalja učesnica poslala nekoliko umjetnika koji će je predstavljati i mjesec dana boraviti u Koloniji, stvarajući umjetnička djela u nesvakidašnjem ambijentu. Prema zamišljenom konceptu, ambasade u Bosni i Hercegovini poticale bi ministarstva kulture zemalja čija su predstavništva da odaberu umjetnike i umjetnice koje će te godine boraviti u Koloniji i učestvovati u projektu.

Djela nastala u Počitelju bila bi po završetku boravka prezentovana najprije u Galeriji “Roman Petrović”, koja je i sjedište Udruženja likovnih umjetnika BiH u Sarajevu, a potom i širom Bosne i Hercegovine te u zemljama učesnicama.

Udruženje likovnih umjetnika BiH učesnicima će pokloniti izlete u Stolac, Kravice, Mostar, Mogorjelo, Blagaj na Buni, sa ciljem što boljeg upoznavanja sa lokalnom kulturom i tradicijom. Na ovaj način umjetnici će dobiti potpun doživljaj Bosne i Hercegovine, čime će biti dodatno inspirisani za umjetničko stvaranje, ali i po povratku u svoje zemlje prenositi pozitivne utiske i poticati druge na dolazak.

ULUBiH se ponosi svojom raznolikošću, imajući u svom sastavu članove koji potiču iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, svih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja, te različite starosne dobi. Na internacionalnim susretima u Počitelju do sada su učestvovali umjetnici iz svih zemalja regije, većine zemalja Evrope ali i više zemalja iz cijelog svijeta.

Od srca Vas pozivamo da dođete u Počitelj na manifestaciju “Dan otvorenih vrata Internacionalne kolonije Počitelj” 13.11.2014. godine od 16h, gdje ćete moći dobiti detaljnije informacije o projektu “Art Residency”.

"Dan otvorenih vrata“ pripremljen je prije svega kako bi se ambasadori akreditovani u Bosni i Hercegovini bolje upoznali sa djelatnošću IUK Počitelj, te kako bi, uvjerivši se u njen značaj, podržali navedeni projekat.

Manifestaciju će pratiti izložba radova članice ULUBiH-a Suzanne Arbanas, nastalih u Cité Internationale des Arts - Paris” u Parizu, u martu 2014. godine. Uz izložbu će biti priređen i prigodan koktel te muzički program u kome će, između ostalog, učestvovati klapa iz Čapljine.

Od ostalih gostiju očekuju se predstavnici udruženja umjetnika iz zemalja regije, te nekoliko ambasadora i drugih cijenjenih gostiju. Glumac Nermin Tulić priredit će dramsko čitanje, a izložbu Suzanne Arbanas otvorit će profesor Besim Spahić.

Ambasadori koji posjete Počitelj dobit će tom prilikom reprodukciju jednog od umjetničkih djela iz fundusa Kolonije, koji je proglašen nacionalnim blagom BiH, te monografiju o Internacionalnoj koloniji Počitelj, saopćeno je iz ULU BiH.