Kultura
144

Udruženje "Hagada" u Sarajevu promoviralo početak rada

FENA
Udruženje građana za pomoć u promociji jevrejske kulture, tradicije i turističkog potencijala "Hagada" danas je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu zvanično promoviralo početak rada, čiji će cilj biti usmjeren na prezentiranje sveukupne kulture bosanskih Jevreja.
Foto: FENA
Foto: FENA

Da bi bilo omogućeno sveobuhvatno djelovanje Udruženja, danas je ujedno potpisan i zajednički sporazum između više kulturnih i turističkih institucija. Riječ je o Bosanskom kulturnom centru, Muzeju Sarajevo, Jevrejskoj opštini Sarajevo, Zemaljskom muzeju BiH, Art kući sevdaha - Promokultura, Ugostiteljsko-turističkoj školi Sarajevo, Fortuna Tours Mostar i Udruženju "Hagada".

Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Udruženja Eli Tauber navodi da je namjera bila napraviti posebno udruženje da bi se na pravilan način prikazala kultura i tradicija Jevreja te njihov doprinos razvoju Sarajeva i BiH.

"Željeli smo pokazati turistima na koji način su Jevreji ovdje živjeli s drugima i bili u posebnim odnosima. Do sada je to rađeno stihijski, a mi smo željeli da predstavimo sve što je vrijedno kod Jevreja - sefardsku kuhinju, sefardske romanse, te uopšte kulturu i tradiciju, a time ujedno podići nivo turističke usluge grada i države", kazao je on.

Institucije koje su ugovorom prihvatile saradnju s Udruženjem imaju određeni dodir sa sarajevskim Jevrejima, poput Zemaljskog muzeja BiH gdje se čuva sarajevska Hagada, Muzeja Sarajeva kojem pripada Muzej Jevreja, Jevrejske opštine zbog Aškenaske sinagoge i jevrejskog groblja, dok će se u Ugostiteljsko- turističkoj školi pokrenuti obuka za pravljenje sefardskih jela, kao poseban dio nastavnog programa sefardska kuhinja.

Foto: FENA
Foto: FENA

U BKC-u je smještena poslovnica Udruženja te zanimljiva suvenirnica s orginalnim jevrejskim suvenirima iz BiH. Dio njih odnosi se na sarajevsku Hagadu, a ostali na određene jevrejske motive ili lokacije, kao što je staro groblje s replikama određenih simbola sa spomenika, replika lampe iz Mogorjela iz 4. stoljeća i slično.

Foto: FENA
Foto: FENA

Tauber također podvlači da će u okviru saradnje sa spomenutim institucijama turistima biti ponuđena nesvakidašnja usluga - sefardska večera uz živu sefardsku muziku.