{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Hagada" u Sarajevu promoviralo početak rada

F
12.3.2015. u 13:51
144
17
Udruženje "Hagada" u Sarajevu promoviralo početak rada
144
Udruženje građana za pomoć u promociji jevrejske kulture, tradicije i turističkog potencijala "Hagada" danas je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu zvanično promoviralo početak rada, čiji će cilj biti usmjeren na prezentiranje sveukupne kulture bosanskih Jevreja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Da bi bilo omogućeno sveobuhvatno djelovanje Udruženja, danas je ujedno potpisan i zajednički sporazum između više kulturnih i turističkih institucija. Riječ je o Bosanskom kulturnom centru, Muzeju Sarajevo, Jevrejskoj opštini Sarajevo, Zemaljskom muzeju BiH, Art kući sevdaha - Promokultura, Ugostiteljsko-turističkoj školi Sarajevo, Fortuna Tours Mostar i Udruženju "Hagada".

Predsjednik Udruženja Eli Tauber navodi da je namjera bila napraviti posebno udruženje da bi se na pravilan način prikazala kultura i tradicija Jevreja te njihov doprinos razvoju Sarajeva i BiH.

"Željeli smo pokazati turistima na koji način su Jevreji ovdje živjeli s drugima i bili u posebnim odnosima. Do sada je to rađeno stihijski, a mi smo željeli da predstavimo sve što je vrijedno kod Jevreja - sefardsku kuhinju, sefardske romanse, te uopšte kulturu i tradiciju, a time ujedno podići nivo turističke usluge grada i države", kazao je on.

Institucije koje su ugovorom prihvatile saradnju s Udruženjem imaju određeni dodir sa sarajevskim Jevrejima, poput Zemaljskog muzeja BiH gdje se čuva sarajevska Hagada, Muzeja Sarajeva kojem pripada Muzej Jevreja, Jevrejske opštine zbog Aškenaske sinagoge i jevrejskog groblja, dok će se u Ugostiteljsko- turističkoj školi pokrenuti obuka za pravljenje sefardskih jela, kao poseban dio nastavnog programa sefardska kuhinja.U BKC-u je smještena poslovnica Udruženja te zanimljiva suvenirnica s orginalnim jevrejskim suvenirima iz BiH. Dio njih odnosi se na sarajevsku Hagadu, a ostali na određene jevrejske motive ili lokacije, kao što je staro groblje s replikama određenih simbola sa spomenika, replika lampe iz Mogorjela iz 4. stoljeća i slično.Tauber također podvlači da će u okviru saradnje sa spomenutim institucijama turistima biti ponuđena nesvakidašnja usluga - sefardska večera uz živu sefardsku muziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: