Kultura
69

U Tuzli predstavljen reprint izdanja Kranjčevićeve knjige "Trzaji"

FENA
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli danas je predstavljena knjiga "Trzaji“, a radi se o reprint izdanju treće zbirke pjesama autora Silvija Strahimira Kranjčevića iz 1902. godine.

Književnik Mile Stojić kaže da je ova knjiga jedno od najvažnijih djela Silvija Strahimira Kranjčevića te izražava uvjerenje da će knjiga biti poticajna i današnjim mladim generacijama.

"Knjiga koja je objavljena u Tuzli aktualizira značaj Kranjčevića ne samo za grad Tuzlu nego za cjelokupnu južnoslavensku književnost jer to je pjesnik koji je još za života postigao velika priznanja i veliku slavu", rekao je Stojić.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da je ovo izdanje značajno po tome što je knjiga prvi put svjetlo dana vidjela u Tuzli, te što je to treća knjiga poezije Silvija Strahimira Kranjčevića, ali i posljednja koja je objavljena za njegovog života.

"Odlučili smo ponovno štampati Kranjčevićevu zbirku pjesama 'Trzaji', jer to smatramo izuzetno važnim za naš grad i našu biblioteku, ali i za bosanskohercegovačku i hrvatsku književnost. Važno je, ne samo kao plemeniti čin kojim želimo obilježiti 150. godišnjicu rođenja velikog pjesnika nego i zbog samog prepoznavanja vlastite kulturne povijesti, unutar koje značajnu kulturološku odrednicu predstavlja i knjiga 'Trzaji'", istakao je Edin Jahić, direktor NUB "Derviš Sušić“.

Dodao je da se prilikom štampanja knjige uspjelo u tome da reprint izdanje knjige bude što autentičniji i da se ne naruši prvobitni izgled knjige objavljene prije 113 godina.