{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Prijedoru prikazan film "Zemlja tvrda, a nebo visoko"

F
28.2.2015. u 20:44
201
34
U Prijedoru prikazan film "Zemlja tvrda, a nebo visoko"
201
U Prijedoru prikazan film "Zemlja tvrda, a nebo visoko"
U kinu Kozara u Prijedoru upriličena je projekcija filma "Zemlja tvrda a nebo visoko" autora Ericha Rathfledera, Amele Maldošević i Philipea Depreza, kojim se nastoje rasvijetliti događaji iz proteklog rata kroz prizmu svjedočanstava žrtava ali i drugih relevantnih pojedinaca, te na jednostavan način demistifikovati ove događaje.
Povodom projekcije Centar za mlade "Kvart" organizovao je debatu na kojoj su gosti bili Srđan Puhalo, Elmina Kulašić dok je diskusiju moderirao Sudbin Musić.

"Smatramo izuzetno značajnim prikazivanje ovog filma baš u Prijedoru, obzirom da ne samo da tematizira događaje iz ovog grada već svojom koncepcijom otvara prostor za pokretanje dijaloga vezanog za pitanja iz prošlosti kako bi ih mogli na adekvatan način preraditi, kreirati nove narative i pružiti potrebnu satisfakciju žrtvama", saopćeno je iz Centra za mlade "Kvart"

Tokom diskusije, osim kritike lokalnih vlasti i međunarodne zajednice prema događajima iz prošlosti, iskazana je potreba za jednostavnim konstatiranjem događaja. Na tom tragu je primjećeno da su lokalni mediji ignorirali godišnjicu zločina u Štrpcima.

Ova aktivnost predstavlja samo jedan korak u naporima Centra za mlade "Kvart" da u lokalnoj zajednici otvori teme iz recentne prošlosti za koje smatra da su od presudnog značaja u smislu prevencije ponavljanja zločina ali i kreiranja novih društvenih narativa spram ovih pitanja.

Centar za mlade "Kvart" izrazio je zahvalnost na finansijskoj podršci Heinrich Boll Fondaciji iz Sarajeva, kao šefu diplomatskog biroa Belgije u Sarajevu, visokoj delegaciji Ambasade Njemačke u Sarajevu, kao i predstavniku Savjeta za demokratske politike koji su prisustvovali projekciji filma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: