Kultura
0

U Mostaru obilježen Dan Indije

FENA
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru večeras je, uz prigodan program, obilježen "Dan Indije".

Tokom svečanosti obilježavanja upriličena je plesna izvedba Kathak Dance performance, indijske umjetnice Kaveri Sageder i njene grupe, te je prikazan dokumentarni film o Indiji.

Ambasador Indije u BiH Malay Mishra u izjavi novinarima kazao je kako je večerašnji događaj u Mostaru zadnji dan Indijskog festivala koji je prvi put upriličen u BiH, a čija su prva dva dana održana u Sarajevu.

"Večeras smo zaključili ovu manifestaciju jednom posebnom plesnom izvedbom, klasičnim indijskim plesom koji dolazi iz sjevernog dijela Indije, s fuzijom dvije različite mješavine i to hindu i muslimanskih utjecaja", kazao je Mishra.

On je istaknuo kako je ovo prvi pokušaj da se jedan kulturni performans Indije održi u BiH te kako se nada da će se nastaviti sa saradnjom na kulturnom polju dvije zemlje.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli i pridonijeli realiziranju ovoga događaja.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina kazala je kako je včerašnja manifestacija poseban događaj za Grad Mostar jer su građani mogli vidjeti nešto što do sada nisu imali priliku.

"Kultura nema granica. Kultura je ono što ljude spaja i gdje nema nikakvih barijera", kazala je Komadina, dodavši kako se nada da će nakon ovoga događaja uslijediti i drugi vidovi saradnje s Indijom.