{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kamernom teatru 55 otvorena izložba posvećena Jurislavu Koreniću

F
7.3.2015. u 13:54
0
0
U Kamernom teatru 55 otvorena izložba posvećena Jurislavu Koreniću
0
U Kamernom teatru 55 otvorena izložba posvećena Jurislavu Koreniću
"Pokret ka novom", izložba posvećena nesvakidašnjem teatarskom stvaraocu i osnivaču Kamernog teatra 55 Jurislavu Koreniću, otvorena je danas u toj teatarskoj kući povodom obilježavanja 100. godišnjice njegova rođenja.
Izložba je priređena u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a postavljena u okviru programa obilježavanja 60. godišnjice osnivanja Kamernog teatra 55.

Na desecima fotografija i dokumenata predstavljen je privatni život i bogati profesionani put Korenića, čija je ostavština neizbrisivo utkana u temelje sarajevske kulturne scene.

Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić je u prigodnom govoru na otvaranju izložbe istaknuo da svaka generacija ima svoje velikane i značajne ljude čija se djela obilježe. Da bi se rodio genije, kazao je on, nekada je potrebno da prođu generacije, a Korenić je jedan od njih.

"On je bio svestrani teatarski gorostas, muzičar, dramski i operni reditelj, lučonoša, vizionar i stvaralac. Nosi najveću zaslugu što je Sarajevo steklo ugled kulturnog centra koji ga prati i danas. On je oslonac i poveznica prošlosti i sadašnjosti, te budućnosti naše kulture", istaknuo je Jovičić.

Podsjeća da je Jurislav Korenić, osim Kamernog teatra 55, zaslužan za osnivanje i pokretanje Teatarskog festival MESS, Dramskog studija na Filozofskom fakultetu, te Karađoz teatra, a postavio je i temelje Pozorištu mladih. Pored svih aktivnosti, samo u Kamernom teatru 55 režirao je 44 predstave.

Autorica izložbe Amina Abdičević, muzejska savjetnica, navela je da su izložbom predstavljeni eksponati i bogat materijal iz muzejske zbirke Jurislav Korenić. Podsjetila je da Korenić iz Zagreba 1952. godine dolazi u Sarajevo, gdje sa saradnicima pokreće tadašnji Mali teatar, a današnji Kamerni teatar 55.

"Ovaj izuzetan entuzijasta pozorišta i pozorišne umjetnosti dobitnik je brojnih i značajnih priznanja, poput Nagrade grada Zagreba, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, te dva Zlatna vijenca na Festivalu malih scena Jugoslavije", kazala je ona.

Izložba će biti otvorena do 7. aprila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: