"Novogodišnja iskrica"
132

U BKC-u počinju radionice za djecu s posebnim potrebama i izgradnja rampe za osobe s invaliditetom

Klix.ba
Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sukhrob Koshmukhamedov i direktor Bosanskog kulturnog centara Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica potpisali su danas ugovor vrijednosti 47.000 KM čime je formalno najavljen početak "Novogodišnje iskrice".

U okviru ovog projekta uskoro će u BKC-u početi radionice za djecu i mlade sa posebnim potrebama, a uporedo s ovim aktivnostima počet će i uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno izgradnja pristupne rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a.

Projekat "Novogodišnja iskrica" je pod pokroviteljstvom UN-a i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radionice glume i muziko terapije namijenjene su za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

"Radionice za oko 20 polaznika i polaznica koji imaju afinitete prema glumi i muzici će se održavati dva puta mjesečno od marta do kraja godine u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i udruženjima koja okupljaju djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju", rekli su iz BKC-a.

Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 47.700 KM, od čega su kroz projekat "Dijalog za budućnost“ obezbijeđena sredstva u iznosu od 39.750 KM.

Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo već treću godinu zaredom uspješno realizuje projekte u saradnji sa školama i udruženjima za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

Zahvaljujući ovom ugovoru u 2019. godini će se također omogućiti unapređenje kvaliteta programa iz prethodnih godina.

"Kao kruna svega, u decembru je predviđeno održavanje završne manifestacije, odnosno mjuzikla na kojem će program izvesti polaznici radionica. U sklopu ove završne manifestacije bit će upriličena i dodjela prigodnih novogodišnjih paketića za više od 550 članova udruženja koja rade sa djecom i osobama sa posebnim potrebama, a sa kojima JU BKC KS ima potpisan ugovor o saradnji", kažu iz BKC-a.

Uključivanje djece i mladih sa poteškoćama u razvoju u sve kulturne i obrazovne aktivnosti je preduvjet ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava. Njihova svjesnost o vlastitim pravima je itekako važna i kao takva treba biti prepoznata i ispoštovana od strane države i njenih institucija.

"'Novogodišnja iskrica' je simboličan naziv za projekat kojim se svake godine probudi jedna važna iskra života tamo gdje mislimo da je nema, sve dok ne upoznamo djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Od njih možemo naučiti mnogo o životu. Zbog toga je cilj ovim višeslojnim programom, kroz osam mjeseci, međusobno upoznati i povezati što veći broj građanki i građana, djece i mladih, sa ili bez poteškoća u razvoju kako bi se uklonile predrasude i podstakla veća kohezija unutar zajednica", rekli su iz Bosanskog kulturnog centra.

Projekat "Dijalog za budućnost" je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija.